Flexibiliteit in secundaire arbeidsvoorwaarden sterk gewenst

4

Werknemers willen graag zélf meer bepalen hoe hun secundaire arbeidsvoorwaarden er uit zien. Dat past ook helemaal in de trend van maatwerk in werkgeverschap, zegt professor Xavier Baeten, onderzoeksleider en oprichter van het Vlerick Reward Centre.

Werkgevers kunnen door keuzemogelijkheden in arbeidsvoorwaarden echt het verschil maken naar hun werknemers, zegt Baeten. ‘Uit onderzoek weten we dat mensen keuzes fijn vinden: dat de beloning dan hoger gewaardeerd wordt. Geef je mensen bijvoorbeeld een bonus, dan vinden ze dat fijn. Maar als je ze in de uitbetalingsvorm laat kiezen tussen extra vakantiedagen, extra pensioen of extra loon, dan wordt de bonus nóg veel hoger gewaardeerd. Met hetzelfde geldbedrag heb je dus véél tevredener werknemers.’

Diverse arbeidsmarkt
De arbeidsmarkt is inmiddels heel divers samengesteld. ‘En al die verschillende groepen in leeftijd, geslacht, afkomst, enzovoort, hebben behoefte aan andere dingen. Als je één auto van de zaak als keuze hebt, dan is wellicht geen van de werknemers tevreden; de kans op tevredenheid is bij een groter aanbod veel groter. Nog zoiets: jongeren willen graag opleidingen, ouderen liever extra pensioen.’

Hoeveel keuze is goed?
Maar hoeveel keuze moet je mensen bieden? Volgens Baeten moeten werkgevers vooral waken voor teveel keuze. ‘Geef mensen de keuze uit een paar vaste pakketten die zijn afgestemd op typen werknemers, niet meer. Je kunt dan ook makkelijker adviseren: “Omdat je een jong gezin hebt, adviseren we je een van deze twee pakketten, de rest raden we af”. Dat maakt het kiezen veel makkelijker dan wanneer je mensen vijftig verschillende pensioenopties door laat spitten.’
Want als je extra financiële producten aanbiedt, dan wordt het al gauw ingewikkeld voor de leek. ‘Er is een grote onwetendheid over verzekeringen en pensioenen, vooral door de hoge techniciteit. Als je mensen laat kiezen tussen verschillende dekkingen en premies, raken ze al heel gauw de weg kwijt. Daar is niemand bij gebaat.’

Invloed op engagement
Het ongemakkelijke aan dit verhaal is dat secundaire arbeidsvoorwaarden eigenlijk maar een kleine rol spelen in het engagement van mensen. ‘Dat is vervelend omdat werkgevers er veel geld aan kwijt zijn, maar weten dat het maar weinig extra goodwill oplevert. Tja, dan heb je de keuze. Secundaire arbeidsvoorwaarden afschaffen of ervoor zorgen dat ze weer leuk en aantrekkelijk worden. En zeker als je als werkgever beperkte financiële middelen hebt, is flexibilisering van het secundaire deel een mooie manier om tóch tevredenheid te creëren.’

Onderzoek
Vlerick Business School deed onderzoek onder ruim 400 medewerkers in loondienst in Nederland. De respondenten zijn behoorlijk tevreden met de secundaire voorwaarden (3,9 op schaal van 5), maar men is niet echt tevreden over de communicatie over de secundaire voorwaarden. Opvallend is vooral dat men liever informatie over de secundaire voorwaarden inwint bij externe providers, familie en vrienden of online, dan bij leidinggevenden, HR of collega’s. Intussen heeft 15 procent geen idee welk pensioenplan ze hebben.
Als medewerkers kunnen kiezen hoe ze hun bonus inzetten gaat van de honderd euro zestig direct naar de bankrekening, 18 euro naar de aankoop van extra vakantiedagen, 15 euro naar het pensioen en wordt 11 euro geïnvesteerd in de persoonlijke ontwikkeling. De medewerkers blijken ook sterke behoefte te hebben aan meer flexibiliteit in hoe de bonus wordt uitgekeerd: zo goed als iedereen (93 procent) wil cash, maar daarnaast wil de helft de bonus ook uitbetaald hebben in vakantie, pensioen en/of opleiding.

Enkele andere interessante conclusies van het onderzoek:
– 30 procent weet niet of ze zijn verzekerd voor arbeidsongevallen
– 30 procent weet niet of de werkgever de nabestaandenwet aanvult
– 20 procent weet niet of ze recht hebben op zorgverlof
– 22 procent weet niet of ze een overlijdensrisicoverzekering hebben
– 15 procent weet niet hoe het pensioen is opgebouwd.

Lees meer over:

Over Auteur

Basti Baroncini schrijft met liefde over alle onderwerpen binnen het HR-vakgebied, maar zijn hart gaat pas écht sneller kloppen wanneer het gaat om strategie en om mensen. Sociale innovatie, duurzame inzetbaarheid, ontwikkeling & onderwijs, verandertrajecten, draagvlak, communicatie en leiderschap zijn voorbeelden van onderwerpen waar hij graag over schrijft.

4 reacties

 1. A.F. Bongers op

  Op zich onderschrijf ik de onderzoeksresultaten en stellingen m.b.t. flexibel belonen, maar prof. Henk Thiery deed dit al in 1970 en later en Dr. Miranda Langedijk promoveerde in 1997 op het zelfde onderwerp. In mijn boek ‘Fiscaal Vriendelijk Belonen’ inmiddels 11e druk, vertel ik al meer dan 10 jaar hoe (onder een steeds veranderend fiscaal regiem) beloningsmanagement verandert in inkomensmanagement en welke processen bij een budgetsysteem horen. Dus helemaal niks nieuws. Zelfs vele overheidsinstellingen hebben het al ingevoerd en gaan het op 1-1-2016 (CAO) nog verder uitwerken (IKB)

 2. Poul Gelderloos op

  Het artikel gaat helaas te kort door de bocht als het gaat over adviseren in relatie tot financiële producten of het bieden van bepaalde pakketten. Voor dergelijke advisering is een vergunning vereist uhv de Wet op het financieel toezicht (Wft). De meeste hr-functionarissen hebben die vergunning niet. Logisch, want het hoort niet tot hun business. Als zij hierover dan toch gaan ‘adviseren’ dan halen zij een grote (financiële) aansprakelijkheid over zich heen, bijvoorbeeld als het advies niet goed uitpakt. Daarnaast zal de AFM een boete opleggen wegens overtreding van de adviesregels. Afhankelijk van de grootte van het bedrijf kunnen die boetes in de tonnen lopen.

  Je moet dus het adviesdeel in het op te zetten systeem inbedden.

 3. Dick Klinkhamer op

  Een werkgever stelt toch alleen al dan niet secundaire voorwaarden open en faciliteert ze dan, eventueel met externe partners. Zou niet weten wat de AFM te doen heeft met de mogelijkheid om extra verlof te kopen of te verkopen, fietsregeling, studieverlof of bekostiging etc en andere fiscaal vriendelijke opties.

 4. A.F. Bongers op

  Zie ook niet in wat de AFM zou moeten doen met secundaire arbeidsvoorwaarden. Wel zou de AFM eens een onderzoek moeten doen naar de Pensioenwoekerpolissen, die HR Managers in hun naïviteit voor hun personeel hebben afgesloten op advies van de zogenaamde deskundigen, die wel een vergunning hebben.