‘Extra personeel in zorg nauwelijks haalbaar’

5

Het kabinetsvoornemen om 12.000 extra medewerkers in de gezondheidszorg te creëren, is bijna niet haalbaar.

Dat zegt hoogleraar Gezondheidseconomie Wim Groot tegenover P&Oactueel.

Vorige week had minister Edith Schippers (Volksgezondheid) al gezegd dat het ‘heel moeilijk’ wordt om de belofte van het kabinet waar te maken dat er deze kabinetsperiode 12.000 extra medewerkers bijkomen in de gezondheidszorg.

Geld op

Wim Groot sluit zich daar bij aan: ‘Het geld is op, er is geen budget meer voor extra handen aan het bed. Bovendien is er krapte op de arbeidsmarkt waardoor er maar weinig gekwalificeerde mensen zijn. Het aantal zorgwerkers stijgt, maar de vraag stijgt nog veel harder.’

Kwalitatief probleem

Toch is er niet zozeer een probleem met de hoeveelheid mensen: ‘Natuurlijk zijn er lokaal wel tekorten. Als je kijkt naar heel gespecialiseerde verpleegkundigen  met een bijzondere opleiding (zoals operatieverpleegkundigen) dan zijn er daar inderdaad te weinig van. Maar als je kijkt naar de ouderenzorg en de verpleging, dan is het grootste probleem dat er ongekwalificeerde krachten rondlopen. Het probleem is grosso modo dus eerder kwalitatief dan kwantitatief van aard.’

Werklozen dwingen

Als je heel erg je best doet, zijn er vast wel mensen te vinden om in de gezondheidszorg aan de slag te gaan, zegt Groot. ‘Maar het is de vraag hoe blij je daarmee moet zijn. Als ik de PVV hoor die werklozen wil gaan dwingen in de zorg te gaan werken, illustreert dat het gemak waarmee de discussie gevoerd wordt. De zorg is een sector die geduld en inlevingsvermogen vraagt, niet elke oud-bouwvakker heeft dat. Ik vrees dat je het tekort alleen kunt oplossen door concessies te doen aan de kwaliteit. Dat wil zeggen: mensen toelaten die je tien jaar geleden te licht zou hebben bevonden voor het vak. Bijvoorbeeld omdat ze niet de juiste opleiding of werkhouding hebben.’

Echte oplossing

De echte oplossing voor de komende arbeidsmarktkrapte in deze sector zit hem dus ook niet in meer mensen. Wim Groot: ‘Laat die ideologie van meer handen aan het bed nou eens los. Er komt steeds meer vraag naar zorg, en er zijn steeds minder mensen om het werk te doen. Dus laat die arbeidsproductiviteit stijgen! Investeer in arbeidsbesparende technieken: die zijn er al, maar breid ze uit. Kijk ook veel meer naar wat mensen zelf allemaal nog kunnen doen. Of doe een groter beroep op mantelzorgers. Er zijn tal van manieren waarop je meer werk met minder mensen kunt doen.’

Basti Baroncini, redacteur P&Oactueel.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

5 reacties

 1. jos van rijt op

  De balans handjes op de werkvloer versus overhead, gerichte opleidingen die het mogelijk maken te werken binnen afzienbare tijd, met goede leerkrachten en kwaliteitseisen die ervoor zorgen dat er geen ongelukken gebeuren,
  aandacht voor de mens die je verzorgt, blijft maar achterwege. voor een top die waarschijnlijk teveel kost, een commissie die het moet uitzoeken, een ratio van 1 op de werkvloer en 3 die vertellen hoe die zich daar moet gedragen is altijd geld genoeg. tuurlijk moet die eene harder gaan werken.

 2. Willemijn Winters op

  In de jaren dat we als Baanrecord werklozen begeleiden en opleiden voor werk in de gezondheidszorg is er nooit sprake geweest van enige dwang. In tegendeel zelfs. De deelnemers aan het traject zowel vanuit het UWV als de Gemeentelijk Sociale Diensten zijn allen met veel plezier en de juiste motivatie, binnen negen maanden, MBO gediplomeerd helpende in de zorg met een baan. Vele van hen zijn inmiddels verzorgende IG met net zoveel plezier. Deelnemers zaten immers al in een leerproces dus was het eenvoudig om ze te laten instromen als leerling IG.
  Werklozen willen heel graag een traject in de zorg en welzijn.
  Als men op een bepaald moment uit het arbeidsproces raakt is het veelal een bewuste keuze van deelnemers om in de zorg en welzijn te gaan werken. Met goed onderwijs en de juiste begeleiding kan dit ook.
  De kosten van het traject om kwalitatief goede werknemers in de zorg af te leveren wegen niet op tegen eindeloos gehakketak over handjes te kort in de zorg en daardoor potentiele deelnemers ongemotiveerd thuis op de bank te laten zitten.

 3. Welja, schuif de mantelzorgers nog maar wat extra werk in de schoenen. En als je nou ’s alleenstaande bent, ben je dan aan de goden overgeleverd?

 4. Frank Terhorst op

  Een man naar mijn hart. Stroomlijnen en met technische hulpmiddelen versnellen/vereenvoudigen van zorgprocessen. “de zorg weer centraal”