Expats minder succesvol bij relatieproblemen

0

In het buitenland wonen voor je werk kan je relatie flink onder druk zetten. Wat expats en hun partners meemaken, is vergelijkbaar met het krijgen van een eerste kind. Ook bedrijven kunnen het een en ander doen om de relatie te helpen.

Dat blijkt uit onderzoek van gedragswetenschapper Kim van Erp, die hierop onlangs promoveerde aan de Rijksuniversiteit Groningen. Voor het onderzoek legde ze onder meer vragenlijsten voor aan meer dan honderd Nederlandse expat-koppels over de hele wereld.

Eerder onderzoek

Uit eerder onderzoek was al gebleken dat wanneer de partner zich ongelukkig voelt in het buitenland, de kans groter is dat de missie mislukt. Maar volgens Kim van Erp ontbrak er wat aan die onderzoeken: ‘Men keek vaak naar de beleving van één van beide kanten, de expat òf de partner. Ik ondervroeg beide partners en keek naar de onderliggende processen die zorgden dat het wel of niet werkte.’

Onrechtvaardigheid

Volgens Van Erp spelen gevoelens van onrechtvaardigheid een sleutelrol: ‘Het gevolg daarvan is onenigheid en conflicten tussen beide partners. Niet alleen bij de ‘benadeelde’, maar ook bij de expat. Uiteindelijk daalt daardoor zijn werkprestatie. Ook voor het bedrijf is dat jammer, want een expat kost meestal handenvol geld.’

Grotere afhankelijkheid

Zodra ze in het buitenland zijn, veranderen de rollen van expats en hun partners, zo blijkt uit het onderzoek. De expats besteden meer tijd aan hun werk; hun partners hebben daar veelal geen baan. Behalve tot financiële afhankelijkheid, kan verblijf in het buitenland zo tot dat gevoel van onrechtvaardigheid leiden. Van Erp: ‘De situatie van een expat lijkt op het krijgen van een eerste kind. Koppels maken soortgelijke ervaringen door.’

Conflicten vermijden

Veel psychologische vakliteratuur zegt dat het verstandig is conflicten in een relatie aan te gaan en uit te praten. Onopgeloste conflicten worden namelijk steeds groter en bedreigender, zo is de veronderstelling. Maar voor expats kan vermijding juist effectief zijn, zo laat het onderzoek zien. ‘Expats en hun partners weten dat hun situatie tijdelijk is en realiseren zich dat hun problemen in die periode onoplosbaar zijn. Zodra ze terug zijn in hun eigen land, worden de verhoudingen als vanouds.

Tips voor P&O

P&O’ers kunnen verschillende dingen doen om ook de partner bij de expatklus te betrekken, zegt Van Erp:

  1. In het voorbereidingsproces wordt de partner nu nauwelijks betrokken. Terwijl het niet zo moeilijk is om beide partners uit te nodigen en ze beide bewust te maken van de mogelijke veranderingen in de relatie. Als ze weten dat er ook tussen hen dingen gaan gebeuren, kunnen ze erop anticiperen.
  2. Er zijn vragenlijsten waarmee je kunt zien of iemand een persoonlijkheid heeft die zich makkelijk aanpast aan andere culturen. Die kun je ook aan de partner geven. Iemand kan dan zelf een betere overweging maken of hij het wil doen of niet.
  3. Als mensen zich inmiddels in het buitenland bevinden, kun je als P&O ook dingen doen voor de partner. Ze zijn kwetsbaarder omdat ze afhankelijker zijn en een minder groot sociaal netwerk hebben. Je kunt ze daarom helpen bij het vinden van een baan ter plaatse, het geven van loopbaanadvies of een tegemoetkoming in studiekosten.

Basti Baroncini, redacteur P&Oactueel. 

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.