Europese miljarden voor slimme groei en slimme banen

0

De Europese Commissie investeert bijna € 6,4 miljard in onderzoek en innovatie. Dit bedrag wordt verdeeld over tal van wetenschappelijke disciplines, overheidsbeleidsgebieden en commerciële sectoren.

Eurocommissaris Máire Geoghegan-Quinn kondigde de oproep voor KP7 (het Zevende Kaderprogramma voor onderzoek en technologische ontwikkeling) aan op 20 juli 2010. Gemiddeld 6% van het totale KP7-budget stroomt jaarlijks naar Nederland. Tot juli 2011, kan er dus een bijdrage van ruim 380 miljoen euro aan onderzoeksgeld binnengehaald worden.

Doel van deze financiering is grensverleggend wetenschappelijk werk te leveren, Europa concurrerender te maken en bij te dragen aan de oplossing van maatschappelijke problemen op terreinen als klimaat, energie, voedselvoorziening en gezondheid.

Oproepen voor indienen projectvoorstellen
Op basis van ‘uitnodigingen tot het indienen van voorstellen’ en evaluaties zullen de komende 14 maanden subsidies worden toegekend. Een groot aantal uitnodigingen is op 20 juli 2010 gepubliceerd. De investering zal waarschijnlijk meer dan 165.000 banen creëren in Europa. Op lange termijn komt het pakket neer op een investering in een slimmer en duurzamer Europa. Doel van de miljardeninvestering is vooral om meer fundamenteel onderzoek om te zetten in concrete producten, diensten en processen.

Commissaris Geoghegan-Quinn: “Investeren in onderzoek en innovatie is de enige slimme en duurzame uitweg uít de crisis en náár een duurzame en maatschappelijk billijke groei. Dit Europese geld zal uitmonden in nieuwe en betere producten en diensten, een concurrerender en groener Europa en een betere samenleving met een grotere levenskwaliteit.”

Veel geld voor mkb
Het mkb – de ruggengraat van de Europese economie – staat bovenaan de prioriteitenlijst. De bijna 800 miljoen euro voor het mkb wordt voor het eerst toegewezen in duidelijk gescheiden begrotingen per beleidsgebied. Gezien de Europese beleidsdoelstelling 15% van het budget voor het mkb te realiseren, kan het Nederlandse mkb, bij goede inzet en gelijke resultaten een bijdrage verwachten van € 57 miljoen.

Meer informatie

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.