Europese Commissie bezorgd over Nederlandse arbeidsmarkt

2

De almaar stijgende langdurige werkloosheid in Nederland en de groeiende verschillen tussen tijdelijk en vast werk zijn zorgwekkend. Dat stelt de Europese Commissie in een rapport over de Nederlandse economie.

In 2015 werden in Nederland weer banen gecreëerd en nam de werkloosheid af. Het aantal langdurige werklozen bleef echter groeien, terwijl de werkgelegenheid vooral toenam door de aanwas van tijdelijke contracten en zelfstandigen.

De doorstroom van tijdelijk naar vast werk is daarbij beperkt, waardoor volgens Brussel het risico van ‘arbeidsmarktsegmentatie’ ontstaat. De verschillen tussen vast en flexibel worden dan steeds groter, waardoor steeds meer problemen ontstaan. Zo kan het stelsel van sociale voorzieningen onder druk komen te staan doordat zelfstandigen vaker onderverzekerd zijn tegen arbeidsongeschiktheid en werkloosheid. Ook bouwen ze vaak minder pensioen op dan werknemers in loondienst.

Bron: ANP

Lees ook: Aantrekkende arbeidsmarkt is uitdaging voor HR en 2016: jaar van hervorming op de arbeidsmarkt?

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

2 reacties

  1. P.M. Breuning op

    Naast het risico van koopkrachtverlies door onvoldoende pensioenopbouw en onverzekerd zijn, loopt ook de kenniseconomie gevaar want tijdelijke arbeidskrachten en zelfstandigen worden niet of nauwelijks voorbereid om deel te nemen aan de toekomstige arbeidsmarkt.

    Zij doen in het hier en nu hun kunstje en als daar geen vraag meer naar is dan rest voor hen de bijstand.

  2. Gerard Steverink op

    De regering noemt dit marktwerking. Ik noem het terug naar de tijd dat werknemers weggooi artikelen zijn. En deze regering voert geen enkel beleid. Arbeidsmarktbeleid kent dit kabinet niet en ook de Tweede Kamer doet alsof hun neus bloedt. Wie pakt de ellende nu eens aan.
    Gisteren een uitzending gezien over de thuiszorg. Om te huilen hoe er met werknemers wordt omgegaan.