EU gooit werving over andere boeg

0

De kans om een dikbetaalde EU-ambtenaar te worden neemt toe. De Europese Unie gaat de wervingsprocedure versnellen en bij de toelatingsexamens niet langer vragen naar allerlei kleine feitjes.

Dit meldde EU-commissaris Maros Sefcovic (Administratie) donderdag.

De EU-instellingen willen zo meer topkandidaten aantrekken. Tot nu toe duurde het proces voor een toelatingsexamen wel eens twee jaar. Kandidaten stonden daarna soms jaren op een reservelijst zonder een baan te vinden.

Het Europese Bureau voor Personeelsselectie EPSO gaat elk jaar wervingsexamens organiseren. De meeste kandidaten van de lijsten zullen worden uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. Een examencyclus gaat dan vijf tot negen maanden duren.

Nederland heeft nu redelijk wat ambtenaren bij de EU. Van de beleidsmedewerkers komt 3,5 procent uit Nederland, terwijl Nederlanders slechts 3,3 procent van de Europese bevolking uitmaken. In de ambtelijke top komt zelfs 5 procent uit Nederland, maar in de lagere regionen zijn de landgenoten vrij zeldzaam (slechts 2 procent).

Vanuit Nederland was de laatste jaren weinig belangstelling om mee te doen met de toelatingsexamens. Jongeren vonden de procedures te lang duren en vonden veelal in eigen land een baan. De overheid verwacht dat de toeloop stijgt door de nieuwe opzet.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.