Energieakkoord levert 15 duizend banen op

0

Kabinet, werkgevers en vakbonden en milieuorganisaties hebben op hoofdlijnen een energieakkoord bereikt. Het levert minstens 15.000 banen op, voornamelijk in de bouw. Dat stelt de vakcentrale FNV.

Het akkoord bevat afspraken over vermindering van CO2-uitstoot en energiebesparing. Nederland heeft internationaal afgesproken te streven naar een volledig duurzame energievoorziening in 2050. De CO2-uitstoot moet dan gedaald zijn naar 80 tot 95 procent vergeleken met 1990.

Banen
Het energieakkoord levert minstens 15.000 banen op, voornamelijk in de bouw. Dat stelt de vakcentrale FNV. In het akkoord is onder meer overeengekomen dat er 400 miljoen euro wordt geïnvesteerd in de isolatie van huurwoningen. Belangrijk is daarbij dat er snel meer banen in de bouw en de installatiebranche worden gecreëerd. Het gaat hierbij om duurzame werkgelegenheid, aldus de vakcentrale.

‘ Dit is natuurlijk wel onder voorbehoud dat de berekeningen straks kloppen. Maar dit akkoord is goed voor het milieu en de werkgelegenheid. We kunnen na maanden van onderhandelen nu echt aan de slag. En dat is hard nodig, vooral in de bouwsector’ , aldus FNV-vicevoorzitter Ruud Kuin.

Lange termijn zekerheid
UNETO-VNI, de ondernemersorganisatie voor de installatiebranche, is ook positief over de hoofdlijnen van het gepresenteerde energieakkoord. Volgens de installateursvereniging is de extra impuls voor energiebesparing en duurzame energie van groot belang voor de toekomstige werkgelegenheid in de sector. Voorzitter Titia Siertsema: ‘Het energieakkoord maakt een einde aan jaren van zwabberbeleid en biedt lange termijn zekerheid. Daarmee krijgt de markt duidelijkheid en dat was hard nodig.’

Eind augustus worden de laatste besluiten genomen voor het akkoord.

ANP

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.