Elektrisch vervoer doet werkgelegenheid groeien

0

Tussen 2008 en 2013 heeft elektrisch vervoer een vlucht genomen, en dat is niet alleen te merken aan het aantal elektrische auto’ s dat rondrijdt. De werkgelegenheid in elektrisch vervoer is in deze periode ruim vervijfvoudigd en de omzet steeg van 60 miljoen euro naar 380 miljoen euro.

Deze cijfers komen naar voren in het onderzoeksrapport ‘Verzilvering verdienpotentieel Elektrisch Vervoer Nederland’, dat de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) uitvoerde in opdracht van het ministerie van Economische zaken.

De nieuwe banen in deze branche zijn ontstaan in onder andere de laadinfrastructuur, de aandrijftechniek, de ontwikkeling van software en de ontwikkeling van maatwerkvoertuigen, zoals bussen en zogenoemde light electric vehicles. Het aantal banen steeg van 300 in 2008 naar 1600 in 2013.

De bruto toegevoegde waarde van de sector was € 20 mln in 2008 en € 120 mln in 2014. De komende vier jaar zullen de werkgelegenheid, omzet en export verdubbelen, verwachten leden van branchevereniging DOET. Inmiddels rijden in Nederland zo’n 40.000 elektrische auto’s. Daarmee is Nederland samen met Noorwegen koploper in Europa.

Uit het onderzoek blijkt ook dat er steeds meer grotere bedrijven en partijen zoals branche- en netwerkverenigingen betrokken raken bij elektrisch vervoer. Dit duidt er volgens de onderzoekers op dat het elektrisch vervoer langzamerhand uitgroeit tot een volwassen systeem.

Bron: FD

Lees ook: Schoner, goedkoper en gezonder reizen met het Low Car Diet en  Kostenpost #2 verdient aandacht

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.