Een op tien bedrijven verplaatst activiteiten

0

In de periode 2009-2011 heeft 10 procent van de grote bedrijven in Nederland bedrijfsactiviteiten naar het buitenland verplaatst. Lagere loonkosten spelen hierbij een belangrijke rol. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Door de verplaatsing van activiteiten naar het buitenland verdwenen in deze periode van 3 jaar ruim 18.000 banen. De industrie werd het zwaarst getroffen. In die sector verdween 2,7 procent van de banen, tegenover 0,2 procent in de overige sectoren.

Bedrijven in de industrie verplaatsen relatief vaker activiteiten naar het buitenland dan bedrijven in de overige sectoren. Industriële bedrijven verplaatsten vooral vaker hoofdactiviteiten naar het buitenland. Het gaat hier meestal om productie van goederen.

De belangrijkste motieven zijn besparing op de loonkosten en strategische besluiten genomen door het moederbedrijf. In dit laatste geval betreft het dochterbedrijven die in opdracht van hun moederbedrijf, in binnen- of buitenland, bedrijfsactiviteiten naar het buitenland verplaatsen. Ook andere besparingen dan op loonkosten worden genoemd als belangrijke reden.

ANP

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.