Een klein eiland

2

Omdat Aruba een relatief klein eiland is werk ik ook voor onze vestiging op Curaçao.

Dus voor mij geen openbaar vervoer of ellenlange files, ik neem gewoon het vliegtuig en ben binnen 20 minuten op ons buureiland Curaçao. Ondanks dat mijn “roots” op Aruba liggen blijf ik mij verbazen over de gewoontes en gebruiken op de eilanden.

Hoewel we onderdeel zijn van het Koninkrijk der Nederlanden, zijn we tevens onlosmakelijk verbonden aan Zuid-Amerika en zijn er veel verschillen tussen Nederland en de eilanden. Zo kennen de meeste bedrijven bijvoorbeeld ‘Happy Hours’ op vrijdag. Heerlijk na een week hard werken (ja, ja, er wordt hard gewerkt) lekker ontspannen onder het genot van een cocktail. Collega’s die samen ontspannen in een relaxte sfeer tot in late uurtjes van de avond, is hier heel normaal. Overigens zijn de borrels op vrijdagmiddag wel kenmerkend voor de cultuur van Deloitte: ‘work hard and play hard’.

Veel mensen denken dat er op de eilanden niet hard zou worden gewerkt, maar het tegendeel is waar. Zo kent Aruba bijvoorbeeld bijna geen werkloosheid. Maar wel is het de vraag of op alle plaatsen even efficiënt gewerkt wordt. Zoals gezegd zijn Aruba en Curaçao relatief kleine eilanden en kent iedereen elkaar wel. Werknemers zijn dan ook vaak een broer van een neef van enzovoorts. Opvallend gevolg is dat het aantal formatieplaatsen en de formatieplanning bij veel organisaties niet wordt gekoppeld aan organisatiedoelstellingen. Hierdoor wordt er vaak voor iemand een functie gecreëerd, in plaats van andersom. Dat is een slag die we de komende periode echt moeten maken, willen we als eiland effectiever en efficiënter gaan werken om onze concurrentie positie in de Caribbean te verstevigen.

Shadey Bahali-Figaroa is manager HR Deloitte & Touche op de Nederlandse Antillen en Aruba.

 

Naar de wereld van HR
 

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

2 reacties

  1. geweldig inkijkje in Aruba. Rekent ook hard af met de vooroordelen die we hier in Nederland hebben. Want ook hier is het de vraag of we altijd even efficient werken….