Een i-deale loopbaan

1

I-deals zijn individuele afspraken over werk, ontwikkeling of arbeidsvoorwaarden die medewerkers uitonderhandelen met hun leidinggevende. Ze kunnen belangrijk zijn voor loopbaanontwikkeling, vooral nu organisaties medewerkers aansporen om ‘ baas in eigen loopbaan’ te worden, aldus Aukje Nauta en Cristel van de Ven.

I-deal?

Een idiosyncratische deal, kortweg i-deal, is een individuele afspraak over werk, ontwikkeling of arbeidsvoorwaarden die medewerkers uitonderhandelen met hun leidinggevende. Een i-deal wijkt af van de standaard en van afspraken die collega’ s hebben, vandaar de term ‘ idiosyncratisch’ . Een afspraak is een i-deal als deze voldoet aan de belangen van drie partijen (win-win-win): het eigen belang van de medewerker, het organisatiebelang en de belangen van directe collega’ s. Aan gesloten i-deals gaat altijd overleg en onderhandeling vooraf: samen verkennen medewerker en leidinggevende wat de wensen en mogelijkheden zijn qua werk, ontwikkeling en arbeidsvoorwaarden en puzzelen zij net zo lang tot ze een deal sluiten die aan die drievoudige belangen voldoet.

Goed voor loopbaanontwikkeling
Er is bewijs dat i-deals goed zijn voor loopbaanontwikkeling. En wel omdat werknemers de persoonlijke behandeling die zij ervaren als zij een i-deal krijgen, wederkerig beantwoorden met extra inspanning voor de organisatie. Deze extra inspanning mondt op den duur uit in positieve(re) beoordelingen en daardoor betere loopbaankansen. Het belang van i-deals neemt toe. Door exponentiële technologische groei verandert werk steeds sneller, en gaan vastomlijnde functies knellen. Succesvol functioneren is steeds meer afhankelijk van creativiteit en denkvermogen; competenties die het beste tot hun recht komen als mensen zelf de aard en inhoud van hun werk mede kunnen invullen, bijvoorbeeld door een i-deal over werkinhoud te sluiten.
Een tweede reden waarom i-deals steeds belangrijker worden voor loopbaanontwikkeling heeft te maken met de verhoging van de AOW- en pensioenleeftijd. Als oudere medewerkers i-deals sluiten over flexibiliteit en ontwikkeling, raken zij meer gemotiveerd om door te werken na hun pensioen.

Niet zozeer ontzien
Belangrijk is dat mensen vooral i-deals sluiten over ontwikkeling, en niet zozeer de medewerker ontzien. Is ontzien desondanks noodzakelijk, bijvoorbeeld omdat medewerkers persoonlijke of lichamelijke problemen hebben, dan is het zaak dat men aan de ontzie-i-deal ook een afspraak over ontwikkeling koppelt.

Prof. dr. Aukje Nauta is bijzonder hoogleraar ‘Employability in werkrelaties’ vanwege de NSvP bij de UvA en partner van Factor Vijf.
Drs. Cristel van de Ven
is partner van Factor Vijf.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

1 reactie