Een op de drie werknemers werkt tien jaar of langer bij dezelfde werkgever

0

Eén op de drie werknemers werkt tien jaar of langer bij dezelfde werkgever. Bij de overheid werken medewerkers doorgaans het langst. 

Dit meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers over baanduren in 2016. De baanduur is het aantal jaren dat iemand bij dezelfde werkgever werkt.

Werknemers bij het openbaar bestuur en overheidsdiensten zijn het meest honkvast. In bijna 60 procent van de 499.000 banen in deze sectoren is het tienjarig jubileum gevierd omdat werknemers tien jaar of langer bij eenzelfde ministerie of overheidsinstelling in dienst zijn. In de horeca en de zakelijke dienstverlening zitten de minste werknemers met minimaal 10 dienstjaren; slechts 10 procent van de werknemers.

Werknemers die langer bij dezelfde werkgever in dienst zijn, zijn vaak oudere werknemers met een contract voor onbepaalde tijd. In de sector overheid heeft bijvoorbeeld 86 procent van de werknemers een baan met een vast contract. De gemiddelde leeftijd ligt in deze sector hoger dan in andere bedrijfstakken.

In bedrijfstakken als horeca en zakelijke dienstverlening is het aandeel flexibele banen veel hoger. Daarnaast zijn de werknemers in deze sectoren vaker jong. In de horeca is ruim de helft van de werknemers jonger dan 25 jaar, in de zakelijke dienstverlening bijna een kwart.

Bron: CBS

Lees meer over:

Over Auteur

Marloes Oelen is contentcoördinator van XpertHR. Met haar journalistieke blik zorgt zij ervoor dat jij helemaal niks mist.