Een derde van uw personeel wil best graag weg

1

Als werknemers worden gefaciliteerd om te wisselen van baan met iemand binnen een andere organisatie, zou 36 procent die kans direct aangrijpen.

Dit blijkt uit de vijfde editie van de MKB Marktmonitor van Unique, Motivaction en TNO. Hierin werden bijna tweeduizend ondernemers geïnterviewd over verschillende HR-thema’s die momenteel spelen binnen het MKB.

Graag wisselen van baan
Ook werkgevers in het midden- en kleinbedrijf staan open voor het laten wisselen van werk van medewerkers. Bijna één op de vijf werkgevers is bezig met het uitwisselen van personeel met andere bedrijven. Nog eens 22 procent staat hier positief tegenover, maar is er nog niet mee bezig. En, zoals gezegd, zou ruim een derde van de medewerkers die kans dus direct aangrijpen.
Volgens Raymond Puts, algemeen directeur van Unique, is dat niet zo gek: ‘In de crisis zijn mensen lang op hun plek blijven zitten, en er is een grote behoefte aan verplaatsen. Mensen zijn jarenlang tegengehouden door de slechte arbeidsmarkt, dus de behoefte aan verandering groeit. Daardoor zitten mensen langer op hun plek dan gewenst. Ik verwacht dat veel mensen de komende tijd veel in beweging gaan komen. Voor bedrijven kan het interessant zijn om hun mensen daarbij te helpen en de overstap  bijvoorbeeld in de vorm van een baanruil  te faciliteren en begeleiden. Want ook bedrijven erkennen de problemen die ontstaan door stagnatie. Ze weten dat ze als werkgever weinig doorstroom kunnen bieden, en zien dit als een mooi alternatief.’
Daarbij geven mensen volgens Puts wel aan dat de arbeidsvoorwaarden het liefst gelijk moeten blijven.

Bang voor baanverlies
Uit het onderzoek blijkt verder dat één op de tien werknemers bang is dat hij binnen een half jaar zijn huidige baan kwijtraakt, als hij zelf geen actie onderneemt. Het gaat hier trouwens om een terechte angst, aangezien twee derde van de ondervraagde MKB-ondernemers het liefst morgen nog afscheid neemt van gemiddeld bijna tien procent van de werknemers.

Dat is overigens niet iets waar Puts verbaasd door is. ‘Ik vind dat eerlijk gezegd niet zoveel. Keer het om en dan kun je zeggen dat ze over 90 procent tevreden zijn. Die tien procent functioneert niet optimaal, maar onder het huidige ontslagregime is het kennelijk niet rendabel om deze mensen op straat te zetten. Het gaat om de balans: is het duurder om iemand te ontslaan, of om iemand te laten zitten die niet helemaal functioneert. Werkgevers denken soms blijkbaar ook: we hoeven niet allemaal tienen te hebben.’

Lees ook: Onderling ruilen van formatieplaatsen door werknemers toegestaan en Weinig mensen vinden dat werkgever bij hem past

Lees meer over:

Over Auteur

Basti Baroncini schrijft met liefde over alle onderwerpen binnen het HR-vakgebied, maar zijn hart gaat pas écht sneller kloppen wanneer het gaat om strategie en om mensen. Sociale innovatie, duurzame inzetbaarheid, ontwikkeling & onderwijs, verandertrajecten, draagvlak, communicatie en leiderschap zijn voorbeelden van onderwerpen waar hij graag over schrijft.

1 reactie

  1. Ivo Borggreve op

    Mooie reactie van de heer Puts over slecht functionerende medewerkers, andersom zijn de cijfers indrukwekkender.