Economisch beeld mei

0

Door bezuinigingen zakt Nederland op de internationale concurrentieranglijst. Het aantal bijstandontvangers stijgt sterk, en in Europa verbetert het Economisch vertrouwen. Een overzicht van de arbeidsmarktberichten.

In Nederland liep de werkloosheid in april op naar 8,2 procent. Minister Asscher wil niet langer wachten en is bereid banenplannen van werkgevers en werknemers al dit jaar mee te financieren, ook al heeft hij daar eigenlijk pas volgend jaar geld voor. Ook waarschuwt Asscher voor de werkdruk in Nederland. Uit onderzoek van TNO blijkt dat vier op de tien werknemers in Nederland het gevoel hebben veel te moeten doen en erg snel te moeten werken.

Nederland verliest concurrentiepositie
Nederland is gedaald op de ranglijst van meest competitieve landen die het Zwitserse economisch onderzoeksinstituut IMD jaarlijks uitbrengt. Ten opzichte van vorig jaar daalde Nederland van de 11e naar de 14e plek. In 1997 stond ons land nog op plaats 4. De Verenigde Staten staan op nummer één, gevolgd door Zwitersland. Verder zijn Zweden, Noorwegen en Duitsland de meest competetieve landen in de top-10. Nederland, Luxemburg en Finland moeten hun positie ‘ aanpassen aan een veranderende omgeving’ , stelt IMD.

Aantal bijstandontvangers sterk gestegen
Het aantal bijstandontvangers is in de eerste drie maanden van dit jaar sterk gestegen. Eind maart stond de teller op 390.000 mensen, 11.000 bijstandontvangers meer dan in het voorgaande kwartaal. De toename van het aantal personen met een bijstandsuitkering in het eerste kwartaal van 2013 is bijna net zo groot als de toename in geheel 2012. Vorig jaar steeg het aantal personen met bijstand met gemiddeld 3000 per kwartaal.De stijging van het aantal bijstandontvangers hangt samen met de al langer snel oplopende werkloosheid.

Aantal uitzenduren weer gedaald
Het aantal gewerkte uren door uitzendkrachten is in het eerste kwartaal van dit jaar met 0,3 procent gedaald ten opzichte van de vergelijkbare periode een jaar eerder. Het is het derde kwartaal van krimp op rij.Goed nieuws voor de uitzendbranche: ‘Meer vraag naar flexwerk in tweede helft jaar’.

Lichtpuntjes
Er zijn tekenen van herstel, meldt het economisch bureau van ING. Zo is sinds maart een opwaartse trend in het consumentenvertrouwen. In april werden meer gebruikte auto’ s dan vorig jaar verkocht, en het gemiddelde prijsniveau van occasions is gestegen. Ook goed nieuws: VDL verwacht uitbreiding personeel NedCar.

Nederlandse chemie heeft het moeilijk

De chemische sector in Nederland is in de eerste maanden van 2013 flink geraakt door de moeilijke economische omstandigheden. Dat blijkt uit cijfers van branchevereniging VNCI. De omzet van bedrijven in de sector daalde gemiddeld met bijna 7 procent en de productie ging met 10 procent naar beneden ten opzichte van het eerste kwartaal van 2012. Crisis of geen crisis, de sector ‘schreeuwt’ om personeel.

Familiebedrijven maken zich zorgen
Ondernemers in familiebedrijven maken zich in toenemende mate zorgen over het voortbestaan van het eigen bedrijf. Toch is iets meer dan de helft nog positief gestemd (52 procent). Dit blijkt uit de Van Lanschot Familiebedrijven Barometer, een halfjaarlijkse peiling onder ondernemers in Nederlandse familiebedrijven.

Werkloosheid eurozone steeg
De werkloosheid in de eurozone is in april gestegen naar 12,2 procent van de beroepsbevolking. In maart stond de werkloosheid op 12,1 procent, in april 2012 op 11,2 procent. Eurostat telde in april 95.000 werklozen meer in de eurolanden dan een maand eerder. In een jaar tijd kwamen er ruim 1,6 miljoen werklozen bij. De werkloosheid is onveranderd het hoogst in Griekenland en Spanje. Daar heeft ongeveer 27 procent van de beroepsbevolking geen betaalde baan.

Economisch vertrouwen eurozone stijgt
Het vertrouwen van bedrijven en consumenten in de economie van de eurozone is in mei gestegen. Dat maakte de Europese Commissie bekend.De index die het vertrouwen in de economie weergeeft, steeg met 0,8 punten naar 89,4 punten in vergelijking met een maand eerder. Het cijfer komt overeen met de gemiddelde verwachting van economen.

Hogere lonen belasten EU-bedrijven in China
De winstgevendheid van Europese bedrijven die actief zijn in China staat onder druk door de stijgende arbeidskosten in het land. Dat blijkt uit een peiling van de Europese Handelskamer in China onder zijn leden.

Bron: CBS / ANP

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.