Duurzame bonussen

1

Bonussen in het bedrijfsleven zijn onontkoombaar, maar ze mogen geen perverse prikkels veroorzaken. Bij de vaststelling van de extra beloningen moet dan ook veel meer aandacht gaan naar klanttevredenheid en duurzaamheid.

Dat stelde ING-overheidscommissaris Lodewijk de Waal maandag bij een discussie over de toekomst van de variabele beloning.

Prestaties belonen

‘We moeten ervoor zorgen dat bonussen daadwerkelijk prestaties belonen. Het probleem ontstaat als managers met slechte prestaties toch worden beloond’, aldus de voormalige voorzitter van vakbond FNV. De Waal zoekt de oplossing van de bonusdiscussie in de Nederlandse traditie van overleg met alle betrokkenen. ‘We moeten polderend een systeem vinden dat werkt ten aanzien van de arbeidsmarkt en dat door iedereen rechtvaardig wordt gevonden.’

Hij verwacht echter niet dat daarmee een einde komt aan de discussie over beloningen. ‘Er zijn alleen maar tijdelijke oplossingen. De discussie over de bonussen moet zeker gevoerd worden, maar gaat eigenlijk nergens heen.’

De Waal werd na de kapitaalinjectie door de Staat vorig jaar bij ING als commissaris aangesteld, en is nu medeverantwoordelijk voor het ontwerp van een nieuw beloningsbeleid bij de bank.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

1 reactie

  1. Waarom een discussie voeren als deze nergens heen gaat?
    Het toepassen van prestatiebeloning blijft een prima instrument om individuele en collectieve doelstellingen te matchen. Helaas willen wij vanuit P&O vaak zeer complexe en niet uitlegbare criteria opstellen. Hier moeten we mee stoppen. Houd het simpel. Koppel de bonus aan meetbare en rationele criteria. Voor mij is er een grondregel. Als het bedrijf geen winst maakt, kan er nooit een bonus worden uitgekeerd. Dit geldt voor alle niveaus. Dat is alvast een simpele voorwaarde. De Waal kan zich beter niet meer in het openbaar uiten over deze discussie. Deze ex-vakbondsman heeft zijn geloofwaardigheid laten varen toen hij het commissariaat van de ING accepteerde.