‘Duurdere kinderopvang heeft enorme gevolgen voor arbeidsparticipatie’

11

De voorgenomen bezuinigingen in de kinderopvang hebben ‘enorme gevolgen voor de sector en voor de arbeidsparticipatie.’ Dat concludeert de FNV uit een peiling onder 1000 ouders die gebruik maken van kinderopvang.

Ouders gaan volgens de FNV alternatieven zoeken als ze meer moeten gaan betalen. Vier op de tien ondervraagden overwegen minder te gaan werken en 15 procent denkt er dan over te stoppen met werken. Vooral moeders zouden minder gaan werken. Zes op de tien ouders zullen minder opvanguren afnemen, blijkt uit de enquête. Veel ouders overwegen de formele opvang in te ruilen voor opvang door familie of kennissen. 
Ouders vrezen volgens de FNV ook dat de bezuinigingen ten koste gaan van de kwaliteit van opvang. En kwaliteit, veiligheid en voldoende personeel vinden ouders het belangrijkst, geven zij in de enquête aan. Nu zijn ze daar nog tevreden over.
Ook het Sociaal en Cultureel Planbureau waarschuwde onlangs dat ouders minder gaan werken als gevolg van de bezuiningsmaatregelen.

Kamp wuift kritiek weg

Minister Henk Kamp (Sociale Zaken) wuift de kritiek van oppositiepartijen over de bezuinigingen op de kinderopvang weg. Kamp zei eerder al het niet eens te zijn met de conclusie dat ouders fors minder gaan werken. Volgens de VVD-bewindsman laten effecten van de ingrepen zich moeilijk voorspellen. Economische ontwikkelingen, sociaal-culturele opvattingen en de nabijheid van opvang van voldoende kwaliteit zijn volgens hem ‘minstens zo belangrijk’ voor ouders als de prijs van kinderopvang.

70 procent betaalt al meer
Volgens de FNV is 70 procent van de ouders dit jaar al meer gaan betalen voor de opvang van hun kind. Dat heeft er overigens niet toe geleid dat zij minder gebruik zijn gaan maken van kinderopvang. Maar als de opvang nog duurder wordt, dan gaat 60 procent waarschijnlijk wel op het aantal uren beknibbelen, denkt de bond. De FNV is bang dat de werkgevers in de opvang op prijs moeten gaan concurreren en dus op personeel moeten gaan bezuinigingen als ouders naar goedkopere vormen uitwijken.
  

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

11 reacties

 1. Gastouderopvang kan hierin een oplossing zijn.
  Voor 50+ers, als ze juist gediplomeerd zijn, is dit een mooie kans.

 2. Ik ben geboren in 1952 in een gezin met 5 kinderen. Vader werkte buiten de deur; moeder had een buurtsuper aan huis. Geen personeel. Als kinderen leerden we al snel de handen uit de mouwen te steken: vakkenvullen. Vader deed in de avonduren en in het weekend de boekhouding. Moeder de huishouding (met enkele uren in de week een oudere vrouw als hulp in de huishouding). Vader stierf in 1963. Moeder zetten tot 1970 de winkel voor met de op een na oudste dochter. Geen afwasautomaat; geen volautomatische wasmachines; geen luxe vervoermiddelen voor de kinderen; geen kinderopvang; geen extra toeslagen. En ook wij zijn er gekomen. Laten de huidige ouders zich eens afvragen waardoor ze zo luxe kunnen leven. Juist: door de 55-plussers van nu. En met name die groep wordt ontzettend gepakt: geen VUT (wel betaald); geen gegarneerd pensioen (wel al die jaren betaald); geen goede afvloeiingsregeling meer bij reorganisaties en faillissementen! Wel: als eerste groep de laan uitgestuurd. Uitgespuugd door de maatschappij! Ik ken veel, heel veel 55-plussers die de dupe zijn van de huidige financiele problemen en dat na 44 jaar en meer werken! Mag dan dat stapje terug gevraagd worden van de huidige gezinnen?

 3. Beste JEdV,

  U bent nog w?l van de generatie die met ??n salaris een koophuis aan kon schaffen en nog flink wat overwaarde kon beuren. In mijn geval is werk geen ‘luxe’maar een must. Verplaats u eens in de huidige generatie, hoe is het om op je 30e / 40e al noodgedwongen uit het arbeidsproces te stappen als de kinderopvang nog duurder wordt? En met je studie achter het aanrecht te eindigen? Nog erger dan ‘uitgekotst’te worden op je 55e lijkt mij..

 4. Reactie op Sjoukje: ik ben uit de generatie waarvan de ouders zich kapot gewerkt hebben en waar bij de dood van de laatste ouder nog geen 2.000 gulden per kind overbleef. We hadden geen koopwinkel/woning,. maar huurden. Zelf werk ik vanaf mijn 15de onder een baas en heb pas sinds de eeuwwisseling het aangedurfd een huisje te kopen (Lees: hypotheken)! Dus….!

 5. Jij wint. Alleen jammer dat je er zo bitter van bent geworden. En wat betreft je ‘stapje terug’van gezinnen: een keer per jaar (dus geen drie keer) vakantie, kringloopwinkels en marktplaats ipv dure kleiding en speelgoed, wat wil je nog meer? En ik ben lang niet de enige..

 6. Wat een bozigheid over en weer.. Lieve mensen.. We leven nu, niet in 1952.. en het leven/de maatschappij is hoe hij is.. Huizenprijzen zijn hoog, boodschappen duur en de overheid wil graag dat de vrouwen deelnemen in het arbeidsproces.. Dus erg jammer dat de opvang dan steeds duurder wordt, maar ook zeer begrijpelijk dat de 50+er van deze tijd zich gepasseerd voelt.. Maar daar gaat dit onderwerp niet over!

 7. Ik herken de voorgaande discussie. Door het CDA en haar rechtsvoorgangers worden we al jaren bedonderd. Dan hebben we hebben we nu een eikel met een importbruid die iedereen gek maakt. Ja Wilders moest ook over de grens voor een vrouw. Hollands vlees was voor hem te min. Door de achterkamertjes politiek en slappe zooi zit de huidige 50+er met de gebakken peren. Ouder van 30- stuur uw kind op de fiets zelf naar school. U kweekt watjes in het verkeer. Ik moest ook fietsen zoals veel 50+eds naar de basisschool. Kortom het ligt niet aan de overwaarde van een huis maar aan u en de slappe regering. Daarom stem ik niet meer.

 8. Dat minister Kamp aangeeft het niet eens te zijn met de uitslagen van het onderzoek vind ik opmerkelijk. Daarnaast is het zo dat deze slag in het verleden al een keer heeft plaatsgevonden en toen aanzienlijk meer met name vrouwen zijn gestopt met werken en dat de kinderdagverblijf geen wachtlijsten meer hadden. Dat lijkt me naast de resultaten van de verschillende onderzoeken toch bewijs genoeg. Als ik deze reacties lees mis ik een ding. In verband met de vergrijzing is het juist belangrijk dat zoveel mogelijk mensen deelnemen aan het arbeidsproces, daar leidt deze maatregel niet toe. En dat het vroeger allemaal anders was dat klopt maar daar kunnen we niet meer naar toe. We moeten het doen met de huidige situatie.

 9. Beste Sjoukje,

  Ben het helemaal met je eens! Het heeft geen zin om oude koeien uit de sloot te halen; wij 30-ergens hebben het zwaar; wij “moeten” allebei werken om ons hoofd boven water te houden; geen vakantie/ marktplaats inkopen en werken tot ons… 70ste??? Dus we hebben waarschijnlijk nog een hele lange zware weg te gaan! Dus stop allemaal met zeuren!

 10. Ja dat klopt maar ook erbij vermelden wanneer je na je studie bent gaan werken, van 30 tot 70 is ook 40 jaar. De vrouwen van 50 plus zijn zijn vroeger gaan werken omdat de studie mogelijkheden anders lagen. dat zouden nu de oppas moeders moeten zijn maar ja die werken nu ook nog.Als Kamps zodoor gaat kunnen ze weer gaan oppassen en dan betaald men ze wat je nu als bijdrage moet gaan betalen dan hebben ze ook een loon.