Duizenden leraren tegen onderwijsplannen

0

Zeker 20 middelbare scholen sluiten op 26 januari de deuren opdat de leraren kunnen staken tegen de wet onderwijstijd van minister Marja van Bijsterveldt.

Docenten op ongeveer 250 scholen door het hele land hebben aangegeven op een of andere manier deel te nemen aan de staking. Dat blijkt uit het aantal stakingsmeldingen dat de Algemene Onderwijsbond (AOb) heeft ontvangen.

De bond rekent op een paar duizend docenten die volgende week komen demonstreren in de Jaarbeurs in Utrecht. De vakbond zegt bijzonder te spreken te zijn over de stakingsbereidheid. ,,Je merkt dat het leeft onder docenten’’, aldus een woordvoerder van de AOb dinsdag.

De docenten zijn het niet eens met het huidige wetsvoorstel van de minister. Zo wil een meerderheid van de Tweede Kamer dat het aantal lesuren in de eerste 2 jaar van het voortgezet onderwijs op 1040 per jaar blijft, in plaats van de 1000 uren die docenten en scholieren willen. De docenten zijn bang dat scholieren wel op school moeten zijn, terwijl ze geen les krijgen. Op die manier zouden ze ‘opgehokt’ worden.

Ook is de onvrede over andere kabinetsplannen groot onder het onderwijspersoneel, zoals bijvoorbeeld de bevriezing van de salarissen en de bezuinigingen op passend onderwijs.

Een paar duizend scholieren protesteerden eind vorig jaar al op het Museumplein in Amsterdam tegen de maatregel. Begin deze maand hield de bond Leraren in Actie een driedaagse staking en een bijeenkomst op het Plein in Den Haag waar enkele honderden leraren op afkwamen.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.