Duitse strijd over hogere lonen laait op

0

De strijd over hogere lonen in Duitsland is dit weekeinde opgelaaid.

De grootste vakbond van Duitsland, IG Metall, wil een stevige loonsverhoging, maar de werkgevers zien niets in de looneisen.

IG Metall eiste vrijdag een loonsverhoging van 6 procent voor de werknemers in de Duitse elektro- en metaalindustrie. IG Metall-voorzitter Berthold Huber zei in de zondagskrant Bild am Sonntag dat de werknemers verdienen te profiteren van het economisch herstel, na jaren van loonmatiging. “Werknemers moeten iets van het herstel meekrijgen. Hogere lonen zijn rechtvaardig en verstandig. Het is goed voor de mensen en de economie”, aldus Huber.

Maar de Duitse werkgeversorganisatie Gesamtmetall verwerpt de looneisen. President Martin Kannegiesser liet in Bild am Sonntag weten dat “na de diepste en meest brute crisis in de recente economische geschiedenis het herstel nog steeds op wankele benen staat”.

In de Duitse elektro- en staalindustrie werd in maart nog een loonsverhoging afgesproken van 2,7 procent vanaf het voorjaar van 2011. De eerstvolgende loononderhandelingen staan voor begin 2012 gepland.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.