‘Driedaagse werkweek is de toekomst’

1

Door de robotisering ligt het voor de hand dat we in de toekomst nog maar drie dagen per week hoeven te werken. Dat schrijven futurologen Reinier Castelein, Erik Hallers, Adjiedj Bakas en Wim de Ridder in de Volkskrant.

Volgens de futorologen is de nieuwe missie van het kabinet: ‘meer banen scheppen door het invoeren van een nieuwe, extra belasting op vermogens en met de opbrengst ervan de factor arbeid goedkoper te maken’ gedoemd te mislukken.


‘Voor steeds meer werk worden robots en computers ingezet. Kunstmatige intelligentie maakt het menselijk handelen simpeler. Als gevolg hiervan daalt de inzet van arbeid in de formele economie sterk. In de jaren zestig van de vorige eeuw werd de vijfdaagse werkweek ingevoerd. Nu is 36 of zelfs 32 uur per week de norm. De trend naar 24 uur per week is een zekerheid van de toekomst.’

Regisseur van eigen leven
De twee dagen de we over houden moeten niet gezien worden als vrij tijd. ‘Want in die vrije tijd produceert de consument zelf de energie die hij verbruikt. Met 3D-printers ontwerpt en maakt hij de producten die hij van waarde acht. Hij is in staat zelf groenten en fruit te telen die passen bij zijn persoonlijke behoeften. Hij is opdrachtgever van de bouw van zijn eigen woning en waakt zo mogelijk zelf over zijn gezondheid.’

Reinier Castelein is oprichter NZW.nl, voorzitter De Unie Erik Hallers is van Sublime FM, Adjiedj Bakas is trendwatcher, spreker, auteur en Wim de Ridder is futuroloog, hoogleraar toekomstonderzoek Universiteit Twente.

Bron: De Volkskrant

Lees meer over:

Over Auteur

1 reactie

  1. Ivo Borggreve op

    Aardigheid is dat Maynard Keynes dit 1930 al zei, maar het hierbij om minder uren werken per dag ging.