Donner: ‘Sollicitatieplicht ouderen moet anders’

21

Als het aan minister Donner van Sociale Zaken ligt is het binnenkort niet meer nodig dat ouderen ’talloze brieven schrijven die onbeantwoord blijven’.

Uit experimenten blijkt dat ouderen veel meer kans maken op een baan als ze andere manieren, zoals het maken van een videopresentatie of ‘speeddaten’ gebruiken. Donner wil nu dat alle werkpleinen op deze manier de sollicitatieplicht voor ouderen gaan invullen. Dat zei Donner gisteren tijdens de opening van het arbeidsmobiliteitscentrum ‘De Vallei’ in Ede.

Donner doelde op de experimenten in het project Talent 45+. Dit project heeft in de jaren 2007-2008 goede resultaten opgeleverd in de extra uitstroom van 45-plussers naar werk (niet 30.000 zoals geambieerd maar 60.000 extra uitstromers naar werk). Totaal zijn er volgens het UWV tussen eind 2006-2009, 85.000 45-plussers extra uitgestroomd.

De sollicitatieplicht kan door oudere uitkeringsgerechtigden op een andere manier dan door het schrijven van brieven worden uitgevoerd. De regelgeving biedt daarvoor ruimte. Die schrijft immers niet voor in welke vorm er gesolliciteerd dient te worden maar bepaalt alleen dat de uitkeringsgerechtigde in voldoende mate zoekt naar passende arbeid.

> Brief aan Tweede Kamer over sollicitatieplicht ouderen

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

21 reacties

 1. Jan Weemering op

  De man is echt niet van deze wereld.
  na jaren komt hij erachter dat ouderen hun energie verspillen aan he schrijven van sollicitatie brieven die onbeantwoordt blijven, dan gaat hij het nu weer hebben over speeddate waarvan de ouderen onder ons nieteens weten wat dit is, want volgens mij kkomt dit uit de wereld van vrijgezellen, en dan heeft hij het over een plan dat in 2007 zo ontzettend goed werkte, maar de man weet toch ook dat er na die tijd wel het een en ander is veranderd in de economie, wordt het niet eens tijd om deze man bij te zetten in het wassenbeelden museum, sam met die hulp sinterklaar van hem die hij altijd moet ondersteunen.

 2. Donner slaat wederom de plank mis.
  ze moetenb inderdaad erkennen dat je bijna geen kans meer maakt op een baan
  als je ove de 50 bent net zoals ik.
  meer dan 100 brieven gestuurd en mocht niet eens1 keer op gesprek komen terwijl
  ik volgens de vacatures aan alles voldeed.
  er is jeugdverkeloosheid,een baas gaat
  geen 50+er aannemen als hij iemand van 25 kan krijgen en die zijn er zat zonmde werk!!
  er is geen genoeg werk!! en men moet een oudere meestal niet dat is het probleem.
  maar ja ze moeten wat verzinnen in den haag om bezig te blijven.
  jammer dat ze niet weten wat er onder de mensen lleeft en wat de realiteit is,ze leven in een droomwereld

 3. Nagel op zijn kop Jan…naar het wassenbeelden museum met die man. Ik zit me ook te bedenken dat de werkgever een video reportage al helemaal niet open zou kunnen maken omdat dit alleen een 45 plusser doet. Dan heeft die 45 plusser helemaal niets meer om de werkgever, die heeft voorgenomen geen ‘oudere’ aan te nemen, eventueel toch te overtuigen van zijn vaardigheden.

  Wat ik me wel realiseer is dat alleen leeftijd nooit een belemmering moet zijn voor een werkloze om niets aan sollicitaties te verrichten. Het afwijzen werkt demotiverend, misschien dat de 45 plusser meer heeft aan een goede mental coach.

 4. Geweldig, wat Sneeuwwitje nu weer heeft bedacht. Er zijn veel werklozen, er zijn geen banen. Dat matcht niet met elkaar zou je zo denken.
  “Maar nee”, zegt Donner. De oudere werkloze kan maar beter niet schrijven, want daar brengt hij niets van terecht, gezien de resultaten, Dus moet hij gaan speeddaten en videopresentaties gaan maken, whatever that may be. Blijkbaar zijn ze daar dan wel goed in. Nu maar hopen dat die stomme werkgevers, die wel geen werk hebben en dus ook geen baan te vergeven hebben nu eindelijk eens begrijpen dat ze die werklozen gewoon moeten aannemen.
  De bezigheidstherapie voor Balkenende c.s. moet zo langzaam aan maar eens ophouden. Geef ze als afscheidscadeautje c.q. oprotpremie een playstation en stuur ze verder solliciteren. Zonder wachtgeld uiteraard, want waarom is de ene werkloze anders dan de andere?

 5. de bedrijven die naar speeddates gaan voor 45+ staan open voor 45+ werknemers. Maar met mijn 63 jaar kom ik echt niet meer aan de slag. Dan worden er toch eerst de 45+ uitgehaald. Een IRO traject bij een bureau heeft me wel geholpen met een beter CV en een sterkere brief. DAardoor kreeg ik wel meer reacties en mag ik af en toe bij een uitzend/detacheringsbureau langs komen maar daarna hoor je nooit meer iets van ze. De coach van het bureau steunt me wel en beurt me op. zonder hoop vaart niemand wel….

 6. Jan Blankespoor op

  Het lijkt steeds dommer!
  Helaas, was het maar zo. Op de (arbeids)markt is alles te koop. Maar de klant bepaald wat hij koopt. Zij kunnen nog steeds graaien in de “bakken”met werkzoekende. Helaas scoren de 45- plussers beperkt en de 55- plussers helemaal niet meer. Een aantal jaren geleden bij de tekorten scoorden .ze nog wel. Dus niet zoeken naar wat in het verleden werkte bij een andere markt. Maar vergroot de markt en zorg dat er weer een tekort aan arbeidskrachten is, en de vraag zal stijgen. Maar wie kan dat, wie lukt dat?

 7. Peter Breuning op

  Er is maar een manier om als 45+ een kans te amken op de arbeidsmarkt en dat is laten zien dat je niet onder doet voor een jongere.
  Donner zou er beter aan doen om het geld te investeren in een eigen detacheringsbureau. Met twee halen een betalen kun je veel meer bereiken dan met een filmpje.
  Voor alle critici onder ons; bedenk wel dat de meerderheid van de beslissers zelf boven de 45 jaar is. 45+ en 55+ worden gediscrimineerd door hun eigen leeftijdsgenoten! Daar heeft Donner niets mee van doen.

 8. Hoe wanhopig kun je als “beleidsmaker” zijn, dat je dit soort dingen gaat verzinnen.
  Het wordt inderdaad tijd dat deze regering eens in gaat zien, dat werkgevers op geen enkele manier bereid zijn oudere werklozen aan te nemen.
  Nog steeds hebben werkgevers vooroordelen t.o.v. ouderen: Vaak ziek, niet flexibel meer, niet productief meer, niet bereid tot verandering etc.. Misschien is het zinvoller eerst dit soort vooroordelen uit de hoofden van werkgevers te praten dan met onzinnige voorstellen te komen.
  Daarnaast nemen bedrijven liever een pas afgestudeerde (als ze al een vacature hebben) dan een oudere.
  Het “jonkie” is de helft goedkoper en nog “kneedbaar”.

 9. Berry van Doorn op

  Het lijkt wel of ze achter lopen bij de regering. Eerst schaffen ze op 1-1-09 de eigen ww bijdrage af omdat de pot inmiddels gigantisch groot zou zijn. Op 10-1-09 begonnen ze al te piepen dat we een te kort hadden. Waarschijnlijk is dit 4 jaar geleden verzonnen. Nu willen ze ouderen laten doorwerken tot hun 67 terwijl er geen werk is. Ook dit zal 4 jaar terug verzonnen zijn.
  En ook nu weer met dit speeddaten komt men te laat, er is zoals je hierboven kunt lezen gewoon te weinig werk mede dankzij onze geweldige banken.
  Maar ja nu vraag ik aan ambtenaren om veel sneller in te spelen op de situatie zoals die op dat moment is. Is dit niet een beetje de goden verzoeken !!!!!!!!!!

 10. Donner gaat voorbij aan het grootste probleem, namelijk de schaamteloze discriminatie van 45+ werkzoekenden. Alle instrumenten die bedacht worden aan de aanbodkant leiden af van het gebrek aan daadkracht richting de vraagkant. (werkgevers) Pas als er weer een overspannen arbeidsmarkt ontstaan is, zal de werkgever schoorvoetend en hooguit tijdelijk ouderen aannemen. En dan de pensioenleeftijd maar verder verhogen. Dat slaat werkelijk nergens op.

 11. Een voorstel aan de minister. Ga eens met de hele regering anti-cyclisch te werk. Om te beginnen alle geprivatiseerde overheidsbedrijven weer terughalen uit de onwerkelijke situatie van marktwerking. Dit heeft alleen maar ellende gebracht en er zijn voor de consument geen goedkopere tarieven ontstaan wat wel steeds is beloofd. Ten tweede: ga eens bij alle departementen na welk werk gereserveerd kan worden voor jongeren, senioren, gehandicapten en ouderen. Vervolgens een gerichte en verplichte aannamebeleid voeren t.o.v. deze groepen, in eigen regie zonder hulp van bedrijfsleven en geldverspillende reintegratieburo’s. Ten derde: creeer (opnieuw) werk dat sinds jaren 80 (bestek 81) is weggesaneerd en die nu weer in een behoefte voorziet. Denk daarbij aan zorg, beveiliging, toezicht, controle, politietaken etc. etc. Nog een tip voor de minister, wanneer stopt u nou echt met de riante wachtgeldregelingen voor je eigen politici (gemeente, provincie en Rijk). En voer gelijk een sollicitatieplicht voor deze figuren in precies zoals dat voor alle werkzoekenden geldt. Het principe van anti-cyclisch begroten is dat als het bedrijfsleven het laat afweten of de economie zit tegen dan moet de overheid met onorthodoxe maatregelen de economie stimuleren en investeren. In de banken is al fors geinvesteerd en wordt er met dikke rente terugbetaald. Herivesteer dit geld nu in de werkgelegenheid en je krijgt weer consumerende burgers….

 12. Ik denk niet dat de maatregelen van Donner het gewenste effect sorteren maar dat er iets moet gebeuren is duidelijk getuige de bovenstaande reacties uit deze groep die bol staan van de zelfbeklag en waar ik geen enkele zelfreflectie bespeur.

  Iets wat schaars is is gewild en wat je bijhoudt en blijft vernieuwen houdt zijn waarde. Dat geldt dus ook voor je eigen ontwikkeling. Dus jaren hetzelfde werk doen, je niet ontwikkelen en niet meegaan met je tijd, dus niet weten wat Linkedin is of solliciteren per stoffige brief ipv e-mail zet je op grote achterstand terwijl ik als HR man (45+) juist graag wat meer “grijs haar” aan de organisatie zou willen toevoegen want dat zorgt voor een stuk evenwicht en senioriteit.

  Ik chargeer maar in de dagelijkse praktijk merk ik dat het juist vaak aan deze zaken ontbreekt en dat er van enig realiteitsbesef totaal geen sprake is. Bij nader inzien is dat speeddaten van Donner misschien toch niet zo’n slecht idee al is het alleen maar omdat men na moet denken over hoe men het produkt “ik” in de markt gaat zetten.

 13. Vreselijk dat gezwam van deze man.
  Al eentijdje werkzoekend, je mag blij zijn als je een brief met reden waarom je niet wordt gevraagd voor een gesprek.
  iedereen weet toch wel welke partij deze man vertegenwwoordigden in welke coalitie ze zitten als alle mensen die het niet eens zijn een fatsoenlijke partij zouden stemmen zouden we dit soort afbraak van de sociale zekerheid niet hebben. Kok is ermee begonnen Bos(kleinsma) maakt het af.aan het gas kan je.

 14. Ik kan me de frustratie van de meeste 45+ werklozen heel goed voorstellen en de kansen zijn bijna nihil dat je een baan vindt. Ook mijn man en ik hebben talloze brieven gestuurd en inderdaad op de meeste krijg je geeneens een reactie. Maar om iedereen een hart onder de riem te steken, mijn man is het nog gelukt toen hij 59 jaar was en ik (55) ben net door een bureau benaderd voor een baan. Die heb ik welliswaar nog niet, maar geeft wel aan dat je nog in beeld kunt zijn. Wij hebben ons bij diverse bureau’s ingeschreven, cv’s achtergelaten op vacature sites. Verder hebben we iedereen om ons heen laten weten dat we op zoek zijn naar werk en gevraagd om het ons te laten weten als ze horen dat er ergens een vacature is / ontstaat. Daar hebben we dan eerst telefonische info opgevraagd, onze situatie voorgelegd en heel expliciet gevraagd of het ook zin had om te solliciteren. Zo is mijn man, via via, aan zijn baan gekomen. Bij mij speelt het nog maar net, maar het feit dat ik zelf benaderd ben geeft mij goede hoop.
  Succes allemaal.

 15. In tegenstelling tot de andere reacties, ben ik blij dat de heer Donner in ieder geval erkent dat er werk aan de winkel is voor 45+ ers.
  Ik heb echter grote twijfels aan de manier waarop hij dit wil bewerkstelligen. Ook dit zal negatief uit gaan pakken voor mensen die wat minder goed zijn in het presenteren van zichzelf. Ook wil ik kwijt, dat ik in de reacties kan lezen dat de meeste mensen negatief zijn. Ik ben van mening dat je dat dan ook uitstraalt! Ik betreur dit. Geef minister Donner een kans, laat het hem hard maken dat dit de oplossing voor alle 45+ ers is!
  Het geeft ons wellicht weer een nuttige invulling van de toekomst.
  Het is een manier van denken. Ik zou zeggen; “Voor mij, is het glas half vol!”.

 16. De kern van het hele verhaal is dat politiek niet meer geloofwaardig is. Voor de verkiezingen wordt heel veel beloofd en als men er eenmaal zit dan begint het gedraai en gepolder. Nu is er de hype van het populisme. En dit hebben de gevestigde partijen aan zichzelf te danken. D’66 was op sterven na dood en komt nu ineens terug maar voor hoe lang? Feit is dat de politiek draait op hypes en dus niet duurzaam en betrouwbaar is. Kennelijk gaat het alleen maar om spoeddebatten waar het alleen om gaat wie de populairste en populistische debater is.

 17. Begin maar bij het afschaffen van vakbonden die maken dat medewerkers in gouden kooien terecht komen door inflatiecorrecties, bescherming bij ontslag en lange uitkeringssituaties. Als men weer gewoon moet werken en presteren en op basis daarvan een jaarlijks opnieuw vast te stellen inkomen verdiend dan kom je echt wel aan de bak – ook als 55+. Dan wordt je echt niet meer als uitgerangeerd beschouwd – maar als potentieel !

 18. Michiel R?ben op

  Veel van Donners idee?n komen mij vaak als wereldvreemd over maar dat speeddaten is misschien nog niet zo gek. Zorg wel dat je als 45+er goed voorbereid naar zo’n event toegaat. Dan scoor je net zo goed als een “jonkie” Het is een feit dat er te weinig werk is en dat je er harder aan moet trekken om aan een baan te komen. Zelf ben ik als 51 jarige buiten de boot gevallen en ben ruim 9 maande werkloos. Ik blijf sleutelen aan mijn presentatie en als grafisch vormgever heb je dan misschien een voordeel dat je gewend bent te presenteren. Ik moet eerlijk toegeven, het is me nog niet gelukt om met een cv dat er eigentijds uitziet en steeds een “tailor made”brief mezelf een nieuwe baan te verschaffen. Wat ik wel heel positief vind is dat het UWV heel hard meewerkt aan stimulering d.m.v. 45+plusnetwerkbijeenkomsten, begeleiding door een ervaren externe persoonlijke begeleider en andere activiteiten om mij als werkzoekende te ondersteunen. Ik beleef deze werkloosheid wel anders met 4 schoolgaande kinderen op de middelbare school en een Hypotheek. Oh ja en mijn vrouw gaat 1 mei ook uit dienst wegens reorganisatie van haar werkgever. Wij gaan niet bij de pakken neerzitten, wij gaan bergen verzetten. Desnoods tegen de stroom inzwemmen maar als proffesionals weigeren wij te geloven in het feit dat je na je 45 afgeserveerd bent in Nederland. Daarvoor hebben we niet al die jaren geploeterd en gestudeerd! We moeten nog door tot 66 en 67 jaar. Het kan niet waar zijn dat we dan niet meer aan het werk kunnen komen. Als dat gaat gebeuren krijgen we een nieuwe revolutie in Nederland maar dan een grijze en geen rode. Ik wens alle 45 plusser’s met en zonder werk een hele dynamische tijd toe. Je moet maar zo denken als straks de crisis voorbij is (hopelijk voor ons allen snel) zal de prijs betaald worden door de onwillige werkgevers. Dan zal de er weer flink betaald moeten worden voor onze ervaring. Nu maken ze gebruik van de crisis om de dure oudere werknemers te ontslaan maar straks hebben ze ons weer hard nodig. Elke wolk heeft een zilveren randje zeggen ze in het Engels. We zullen doorgaan…. Kom op jongens de schouders eronder!

 19. Zomaar even een reaktie op de sollicitatie plicht, na een bedrijfsverplaatsing van de KPN was ik op 59 jarige leeftijd mijn parttime 21 uur p.w.werk kwijtgeraakt.
  Na 10 maanden WW en veel gezeur en nauwelijks hulp en/of advies van een werkcoach van het werkplein Purmerend.
  Is het mij op eigen beweging gelukt om een baan via een uizendbureau te vinden op oproepbasis waarbij 15 a 24 uur pw zo goed als zeker is.Ik ben heel blij met deze baan’Wat schetst mijn verbazing de reaktie van het UWV ik moet gewoon doorgaan met solliciteren.Wie kan mij zeggen of deze opgelegde sollicitatieplicht terwijl ik een baan heb gevonden terecht is?

 20. Hallo, dit is oud nieuws.
  De brief is van 8 februari! De opvolger van Donner zal er ook wel achter zijn dat er dingen anders zijn. Verder is er in overleg met de werkcoach wel het e.e.a. mogelijk m.b.t. de wijze van solliciteren. Ik ben inmiddels ‘jong’ genoeg om te weten dat ik me lam kan solliciteren, maar geen enkele kans maak. Voeg daarbij het remmend effect van de WW gedurende het eerste jaar en de zaak is compleet.

 21. Wat ik me als Hoofd HR afvraag is: zijn de cijfers ook bekend over de verdeling in score van de groep 45-50; 50-55 jr en > dan 55 jaar? Ik vermoed dat de beste resultaten zijn behaald in de groep tot 50 jaar.
  Overigens moet ik bekennen dat ik zelf ervaar dat het grootste obstakel bij aanname van ‘ouderen’ (wat heet oud??) niet zozeer de leeftijd als de salariswensen van deze groep zijn. Op dit moment is de arbeidsmarkt dusdanig dat ik nog steeds kan kiezen voor heel goede, ervaren krachten die beduidend minder salaris vragen. ( begrijp me goed: ik snap dat deze mensen hun salaris hebben opgebouwd en derhalve verdiend)Wellicht dat de overheid door verminderde kosten voor de werkgever iets zou kunnen betekenen?