Donner praat met bedrijven over kinderarbeid

0

Demissionair minister Piet Hein Donner (Sociale Zaken) heeft dinsdag met bedrijven gesproken over de bestrijding van kinderarbeid.

Bij het gesprek waren onder anderen vertegenwoordigers van modewarenhuis C&A en pensioenuitvoerder APG, die veel geld belegt.

De twee delen hun ervaringen via een internationaal bedrijvennetwerk tegen kinderarbeid dat 1 oktober is begonnen met steun van de Nederlandse overheid. Dit netwerk komt voort uit de Internationale Kinderarbeidconferentie, die door Donner op verzoek van de Internationale Arbeidsorganisatie ILO in mei dit jaar in Den Haag werd georganiseerd. Dat is een VN-organisatie, waarin overheden, werkgevers en vakbonden samenwerken.

De bedoeling is dat het bedrijvennetwerk tegen kinderarbeid uiteindelijk wordt ondergebracht bij ‘Global Compact’. Dat is de VN-organisatie voor maatschappelijk verantwoord ondernemen. In 2013 wordt de volgende Kinderarbeidconferentie in Brazilië georganiseerd.

De ILO trok dit voorjaar, voorafgaand aan de conferentie in Den Haag, nog aan de bel. Het doel om in 2016 de ergste vormen van kinderarbeid de wereld uit te hebben geholpen, zou niet worden gehaald. Volgens de ILO werkten dit voorjaar naar schatting 215 miljoen kinderen onder vaak erbarmelijke omstandigheden in bijvoorbeeld de landbouw, kledingindustrie, mijnbouw en toerisme.

Eerder dit jaar kwam C&A nog in het nieuws, omdat een deel van de collectie zou worden geproduceerd door een textielfabriek in India die vrouwen en meisjes uitbuit. Het bedrijf zei snel maatregelen te nemen. C&A heeft nu ook aan Donner laten weten dat het ervaringen deelt met Nederlandse bedrijven in de zaadbranche om kinderarbeid in de katoenteelt tegen te gaan. Ook de zaadbranche kwam onlangs in het nieuws wegens kinderarbeid in India.

Samenwerking is volgens bedrijven de basis voor een effectieve aanpak van kinderarbeid. Maar FNV Bondgenoten wees dinsdag op een Amerikaans rapport over kinderarbeid in de chocoladeindustrie. Ondanks een akkoord van de cacao- en chocoladeindustrie negen jaar geleden om gezamenlijk de ergste vormen van kinderarbeid uit te bannen, zou er weinig vooruitgang zijn. Kinderen van gemiddeld 13 jaar oud uit Burkina Faso en Mali zouden nog steeds worden verkocht om te werken in de cacaoproductie, vooral in Ivoorkust.

Lees ook:
> ‘Aanpak kinderarbeid leidt tot hoger loon’
> Extra regels voor aanpak kinderarbeid

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.