Donner: ambtenaren twee jaar op nullijn

0

Als het aan minister Donner van Binnenlandse Zaken ligt, krijgen rijksambtenaren twee jaar op rij geen salarisverhoging.

Dat bleek maandag uit de onderhandelingen tussen de minister en de vakbonden over de cao die vanaf 2011 moet ingaan.

Het was al bekend dat Donner de lonen volgend jaar wil bevriezen, maar het loonbod van ‘dubbelnul’ was maandag nieuw voor de vakbonden. De minister staat overigens lijnrecht tegenover de vakbonden, die wél vinden dat de lonen omhoog moeten. Ambtenarenbond FNV Abvakabo eist een loonsverhoging van 2 procent.

De overheid wil bezuinigen op de ambtenaren om zo de overheidsschuld terug te dringen. De huidige cao ligt volgens Donner al 2 procent boven het niveau van de marktsector, wat voor de minister een extra argument is om voor de nieuwe cao de nullijn aan te houden.

Verder wijst Donner erop dat het Rijk volgend jaar ook meer kwijt is aan de pensioenpremies voor de ambtenaren. Het ambtenarenpensioenfonds ABP verhoogt de premie per 2010 namelijk met 2 procent. Die verhoging komt overigens zowel voor rekening van het Rijk als van de ambtenaren.

De bonden zien wel kans om afspraken te maken over onder andere de reiskostenregeling. De minister stelde voor om alle ambtenaren een ov-jaarkaart te geven, om zo een einde te maken aan alle individuele reisregelingen.

Lees ook:
> Arbeidsmarkt openbaar bestuur onder druk
> Kabinet snijdt verder in ambtenarenapparaat
> ‘Wees trotser op Nederlandse ambtenaar’

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.