DNB: slechtere aansluiting arbeidsmarkt

1

Er is door de economische crisis in de eurozone een slechtere aansluiting van vraag en aanbod op de arbeidsmarkt, wat negatieve gevolgen heeft voor de economie.

Dat schrijft De Nederlandsche Bank (DNB) in een rapport dat donderdag is gepubliceerd.

Door de crisis is de werkloosheid in de eurozone sterk gestegen, maar er is tegelijkertijd een relatief grote onvervulde vraag van bedrijven naar arbeidskrachten. Volgens DNB vinden vraag en aanbod elkaar minder goed dan voor de crisis. Deze ‘mismatch’ kan sectorgebonden zijn, aldus DNB. Bijvoorbeeld als de werkloosheid stijgt in de bouw, terwijl er vacatures zijn in de IT-sector. Ook geografie kan een rol spelen: hoge werkloosheid in het ene gebied, met veel vacatures in een ander gebied.

DNB stelt dat een grote mismatch op de langere termijn kan leiden tot een zwakkere structurele groei en een hogere werkloosheid, omdat mensen die langdurig werkloos zijn hun vaardigheden verliezen en daardoor minder productief worden of in het uiterste geval definitief van de arbeidsmarkt verdwijnen. Volgens DNB zijn daarom hervormingen om bedrijven en werkzoekenden beter bij elkaar te brengen van groot belang. Daarbij valt bijvoorbeeld te denken aan omscholing, bevordering van arbeidsmigratie en strikte handhaving van verplichtingen om te zoeken naar een nieuwe baan voor uitkeringsgerechtigden.

(c) ANP 2013, alle rechten voorbehouden

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

1 reactie

  1. wil'fred bastiani op

    DNB snapt er werkelijk niets van wat er aan de hand is op de arbeidsmarkt. Dat werk vrijwel alleen nog bestaat uit simplexe handelingen de exhte creativiteit en vrijheid onderhand niet meer bestaat en dan nog zeuren waarom er zo veel mensen werkzoekende dan wel niet meer inzetbaar zijn of willen worden. Simpel omdat het niets meer met werken te maken heeft. Kom eens van de hoge berg daar af en stop met deze stompzinnigheden uit te kramen die hoofdzakelijk op eigen prestige gericht zijn en nog meer geld binnenharken ter eigen gewin.