Discriminatie vooral op basis van leeftijd

0

Van de werkzoekenden voelde 15 procent zich bij het zoeken naar werk gediscrimineerd. En nog eens 14 procent van de werkzoekenden twijfelt of discriminatie een rol speelde in de afwijzingen op sollicitaties.

Dat stelt het Sociaal Cultureel Planbureau in het rapport ‘Ervaren Discriminatie in Nederland’. Het rapport is gebaseerd op een vragenlijst die door 12.552 mensen is ingevuld en werd gemaakt op verzoek van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Leeftijd
Het afgelopen jaar maakte een kwart van de Nederlanders een voorval mee van discriminatie. Het maken van onderscheid op basis van leeftijd is de meest voorkomende vorm van discriminatie in Nederland. Dat is wat 10 procent van de bevolking als zodanig ervaart; 8 procent van de Nederlanders zegt dat ze te maken kreeg met discriminatie op basis van etnische afkomst.

Migranten
Van de migranten, zoals Turken, Marokkanen, Surinamers en mensen uit Midden- en Oost-Europa, kreeg een derde tot de helft ervan in de afgelopen 12 maanden te maken met discriminatie in de openbare ruimte. Van de migranten die werk zochten sprak 20 tot 40 procent van discriminatie bij het zoeken naar een baan.

Lees ook: ‘Leeftijdsdiscriminatie in vacatureteksten‘ en ‘Vragen om jonge trainees is discriminatie

Bron: ANP

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.