Den Haag pakt jeugdwerkloosheid aan

0

Om de jeugdwerkloosheidsgroei van afgelopen jaar met bijna 50 procent in de stad Den Haag tegen te gaan, presenteert de gemeente een breed jeugdwerkloosheidsplan. Met onder meer 150.000 euro wil Den Haag extra (leer)banen en stageplaatsen creëren, maar ook leerwerkcheques uitdelen waarmee jongeren werkervaring kunnen opdoen voor een vergoeding van 500 euro per maand.

Dat blijkt uit het plan dat verantwoordelijk wethouder Henk Kool woensdag presenteerde. Het bestaat uit 12 concrete acties die niet alleen preventief moeten werken tegen de jeugdwerkloosheid, maar die ook verder moeten bestrijden, aldus Kool, die vindt dat jongeren recht hebben op een goed toekomstperspectief. ‘ Dus daar moeten we samen met werkgevers en het onderwijs voor zorgen. Het is mijn streven dat geen enkele jongere meer aan de kant staat, maar aan het werk is of op school zit en dus actief meedoet in de maatschappij.’

In de Hofstad steeg het aantal werkzoekenden van 16 tot en met 26 jaar vorig jaar met bijna 48 procent van 2240 naar 3314. De gemeente heeft afspraken gemaakt met zowel bedrijfsleven als scholen waar opleidingen beter moeten aansluiten op de vraag uit de arbeidsmarkt. ‘ De samenwerking met werkgevers wordt intensiever, omdat zij een belangrijke rol in de bestrijding van de jeugdwerkloosheid spelen’ , aldus Kool, die ook een participatietop wil organiseren.

Verder wil Den Haag meer banen bij uitzendbureaus en komt er een nieuwe uitzendpool voor tijdelijk werk voor grotere groepen jongeren. Ook worden er speciale jongerenbanenmarkten georganiseerd. In de beveiliging, detailhandel, zorg en horeca komen extra (leer)werkplekken bij werkgelegenheidsprojecten.

Om het ondernemerschap te stimuleren, komt er een proef met 25 jongeren. Daarnaast gaat de gemeente op zoek naar ongeveer 50 bedrijven die elk tien werkloze jongeren aan een (leer)baan helpen en daardoor als ambassadeur optreden.

 

ANP

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.