Den Haag ontslaat weigerambtenaar

5

De gemeente Den Haag heeft een trouwambtenaar ontslagen die geen huwelijken tussen partners van hetzelfde geslacht wil sluiten.

Een woordvoerder heeft donderdag een bericht daarover van het Nederlands Dagblad bevestigd.

Het gaat om Wim Pijl, oud-raadslid van de fractie ChristenUnie-SGP. Pijl had onlangs in een interview met dagblad Trouw aangegeven principiële bezwaren te hebben tegen het trouwen van homo’s en lesbiennes. Naar aanleiding van dit interview heeft de gemeente een gesprek met hem gevoerd. Toen hij niet terugkwam op zijn uitspraken, is hem duidelijk gemaakt dat hij zijn functie moet opgeven. De man wil het ontslag aanvechten.

In de emancipatienota die de gemeente onlangs presenteerde, nam Den Haag stelling tegen het kabinetsstandpunt dat ambtenaren die vanwege hun geloof moeite hebben met homohuwelijken dat moeten kunnen weigeren. De kwestie is onlangs door het kabinet op de lange baan gesloten.

De gemeente Den Haag vraagt nieuwe ambtenaren expliciet of zij moeite hebben met het sluiten van homohuwelijken. Van de ambtenaren die al in dienst zijn, werd aangenomen dat zij het beleid kenden. Met het interview in Trouw gaf Pijl aan zich hier niet aan te committeren, aldus de gemeente.

ChristenUnie-fractieleider in de Tweede Kamer Arie Slob wil minister Piet Hein Donner (Binnenlandse Zaken) in de Kamer hebben om hem opheldering te vragen over de zaak. Slob wil dat dinsdag doen tijdens het wekelijkse vragenuur van de Kamer.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

5 reacties

 1. Paul Kerkhof op

  Helemaal terecht!!!
  Er is een wet die zegt dat iedereen in Nederland gelijk is!
  Mannen mogen met mannen trouwen en vrouwen met vrouwen.
  Als een ambtenaar om wat voor reden dan ook, meent boven die wet te mogen staan, dus weigert homo?s te trouwen, dan kan deze ambtenaar zijn functie niet naar behoren uitvoeren en een logisch gevolg is ontslag voor die weigerambtenaar!
  Homoseksualiteit is geen keuze, of je een baan als ambtenaar accepteert is wel degelijk een keuze. Als daar werkzaamheden bij horen die je liever niet doet, dan blijf je professioneel en verricht je deze werkzaamheden zo goed en nauwkeurig mogelijk, ben je daartoe niet in staat, dan ben je niet geschikt voor de functie en zoek je gewoon een baan die wel bij je past, zo is het en niet anders!
  Straks word ik bij de gemeente niet geholpen omdat de betreffende medewerker ziet dat ik:
  man, vrouw, blank, donker, rood, hetero, bi, homo, dik, dun of wat dan ook ben??
  Daar komt bij dat een ambtenaar ook nog van ons belastinggeld wordt betaald!

  Paul Kerkhof
  Terborg

 2. Beste Paul,

  Ik ben het niet met je eens. Er is ook nog zoiets als vrijheid van geloofsovertuiging, en vrijheid van godsdienst. Tevens is er door het kabinet altijd ruimte geweest voor gemoedsbezwaarden. Voorwaarde was wel dat er in elke gemeente stellen van gelijk geslacht getrouwd moeten kunnen worden.

  Deze man wordt nu alleen ontslagen vanwege zijn uitspraken. Hij wordt dus nu zelf ook gediscrimineerd. De uitspraken van de man vallen gewoon binnen een wettelijk kader, en hopelijk blijft dat ook zo.

  Op die manier blijft er voor iedereen een werkbare oplossing in stand. De gemeente Den Haag is in haar beleid op zijn zachtst gezegd in een grijs/zwart gebied bezig. Hun beleid gaat tegen het standpunt in de van de landelijke overheid. Je kunt je hierbij op z’n minst afvragen waarom dat zo is.

 3. Sluit me volledig aan bij wat @Arthur stelt. Deze ambtenaar wordt inderdaad zelf gediscrimineerd. Mijnheer Kerkhof kletst maar wat. Iedereen, en dus ook een ambtenaar heeft het volste recht op grond van overtuiging zoiets te weigeren en hij staat daarmee helemaal niet boven de wet. Bovendien was en is het in praktische zin in elke gemeente mogelijk dat homoparen kunnen trouwen. Dat betekent niet dat alle overige trouwambtenaren zich vervolgens moeten conformeren. Het is dus weer het bekende maniertje van sommigen in de homo- community om z.g. principiele wapenfeitjes te scoren terwijl deze kwestie in de dagelijkse gang van zaken geen enkel probleem oplevert. En natuurlijk zijn we niet allemaal gelijk, omdat dat in een wet staat. Met het aanvechten van Pijls ontslag geef ik hem arbeidsrechtelijk goede kansen. Het advies van het CGB in deze werd al zo wie zo genegeerd en het gebeurt gelukkig steeds vaker dat de z.g. pseudojuridische oordelen van deze volstrekt overbodige geld/tijdverslindende organisatie in de prullenbak verdwijnen. En by the way, nou en of homosexualiteit een keuze is! Lees daar eens een goed boek over zou ik zeggen.

 4. Paul Kerkhof op

  Het kabinet heeft inderdaad ruimte gegeven voor gemoedsbezwaren, dat is ergens nog te begrijpen bij de invoering van het homohuwelijk in 2001. Inmiddels zijn we 10 jaar verder en hoeft deze discussie straks niet langer meer gevoerd te worden. Het beleid om op zoek te gaan naar geschikte, gekwalificeerde mensen die niet discrimmineren is gelukkig al in volle gang! De weigerambtenaar houdt daardoor vanzelf op te bestaan, dat is slechts een kwestie van tijd!

  Paul Kerkhof

 5. Istel het geval dat ik ga trouwen dan wil ik graag een ambtenaar die de ceremonie kan voltrekken volgens mijn principes en die er ook een goed verhaal van kan maken.
  Als overtuigd christen wil ik dan graag dat daar ook aandacht aan wordt geschonken. Ik kan me goed voorstellen dat dat voor een atheist niet mogelijk is, maar zou hij daarom zijn baan moeten verliezen? Of zoals in veel gevallen zijn onbezoldigde functie van buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand?
  Volgens mij is het einde zoek als we dat doen. Het is aan de overheid om te zorgen dat iedereen in zijn of haar thuisgemeente kan trouwen.
  Het maakt mij dan niet uit of er ambtenaren zijn die weigeren mij te trouwen, zolang er maar 1 is die dat wel wil doen.