‘Deeltijd-WW pas bij snel economisch herstel’

0

Alleen bij duidelijke signalen van snel economisch herstel wil minister Henk Kamp (Sociale Zaken) met de recessie nadenken over de invoering van deeltijd-WW.

Kamp zei dat donderdag in reactie op cijfers van het Centraal Bureau van de Statistiek (CBS) over de oplopende werkloosheid.

Volgens de minister laten de cijfers zien dat we ,,het tij tegen hebben”, maar hij ziet ook lichtpuntjes. Zo noemt hij als reden voor enig optimisme de groei van investeringen en van banen. Dat zijn echter nog geen signalen van een snel herstel in de ogen van Kamp.

Zowel werkgevers als de vakbeweging pleiten regelmatig voor deeltijd-WW. Daarmee kunnen mensen die anders zouden worden ontslagen, tijdelijk met behulp van WW-geld in een bedrijf worden vastgehouden. Voor ondernemers is dat aantrekkelijk om direct klaar te staan met voldoende vakkrachten als de markt weer aantrekt.

Maar Kamp waarschuwt dat deeltijd-WW ook slecht kan uitpakken als economisch slechte tijden te lang duren. Als mensen later alsnog worden ontslagen, hebben ze al WW-rechten verbruikt. Verder kunnen noodzakelijke reorganisaties onnodig worden uitgesteld en zo slecht draaiende bedrijven met overheidssteun overeind worden gehouden.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.