Deel gemeenten doet niets voor werkbeperkten

0

Ruim 1500 mensen die nu in de sociale werkvoorziening werken, dreigen volgend jaar hun baan te verliezen. De reden? Enkele gemeenten houden zich niet aan de afspraak om volgend jaar arbeidsplekken te creëren voor mensen met een zwaardere arbeidsbeperking.

Vanaf 1 januari 2015, de dag dat de Participatiewet in gaat, moeten gemeenten mensen met een arbeidsbeperking helpen aan een echte baan bij een reguliere werkgever. Ook de gemeenten zelf hebben beloofd om 30.000 ‘beschutte’ werkplekken te creëren voor mensen die niet zelfstandig in staat zijn het minimumloon te verdienen.

Geen ‘beschutte’ banen
Volgens vakbeweging FNV en Cedris, branchevereniging voor de sociale werkvoorziening, heeft ongeveer 10 procent van de ruim 90 sociale werkbedrijven nu aangegeven dat hun gemeente dat ‘beschutte’ werk niet gaat organiseren.

Schending sociaal akkoord
‘Als gemeenten doen alsof ze niets met beschut werk te maken hebben, vind ik dat een grove schending van het sociaal akkoord en van het regeerakkoord’, zegt FNV-voorzitter Ton Heerts in het blad Binnenlands Bestuur. Volgens hem houden gemeenten namelijk gewoon budget om werk te organiseren voor mensen met een zware arbeidsbeperking of handicap.

Bron: ANP

Lees ook: 35 miljoen voor Participatiewet en Participatiewet: de belangrijkste rol voor HR?

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.