De meest effectieve recruitment-kanalen

0

Recruitmentveteraan Mel Kleiman heeft ondervonden dat vacaturebanken en de eigen website minder effectieve wervingskanalen zijn.

Hij stelt dat het werven van nieuwe medewerkers veel effectiever kan door gebruik te maken van deze top drie kanalen:

1. De nummer 1 bron voor geweldige nieuwe medewerkers is….de mensen die reeds voor je gewerkt hebben. Als medewerkers bij een andere werkgever aan de slag gaan ontdekken ze vaak dat het gras helemaal niet groener is bij de buren. Onderzoek toont aan dat 20 tot 25% van de medewerkers die ooit is weggegaan terugkeert naar een ex-werkgever. Medewerkers die terugkeren hebben over het algemeen minder inwerktijd en training en opleiding nodig. Vaak is er nog wel contact met ex-medewerkers. Je hoeft ze alleen maar (terug) te vragen.

2. Het tweede kanaal dat veel nieuwe medewerkers oplevert zijn alle nieuwe medewerkers die je aanneemt. Je hoeft hen alleen maar te vragen of ze met iemand samengewerkt hebben die wellicht geïnteresseerd zou kunnen zijn om bij jou te werken. Doe dit zelfs als je geen nieuwe mensen nodig hebt. Bouw een database op voor de toekomst.

3. Je huidige medewerkers zijn ook een rijke bron voor nieuwe medewerkers. Referral recruitment is een goede methode om aan nieuwe medewerkers te komen. Je eigen medewerkers kunnen het beste de match maken tussen de organisatie en hun netwerk. De medewerkers die op deze manier binnenkomen vertonen minder verloop en zijn productiever.

Deze bijdrage is, inclusief wat tegengas in de commentaren, op het blog van TLNT te lezen.

 

Marco Hendrikse

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.