‘De Krom snapt niets van bijstandsontvangers’

7

PvdA-Tweede Kamerlid Jetta Klijnsma vindt dat staatssecretaris Paul de Krom van Sociale Zaken niets snapt van mensen in de bijstand.

Klijnsma heeft dat vrijdag gezegd in reactie op een brief die de VVD-staatssecretaris donderdag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Ook voorzitter René Paas van Divosa, de vereniging van sociale diensten, heeft kritiek.

Onderzoek
Volgens De Krom zijn veel bijstandsgerechtigden onvoldoende gemotiveerd om een baan te vinden en zitten de gemeenten hen te weinig achter de broek. Ze willen alleen een baan waar ze ‘zin in hebben’ en willen niet te lang reizen naar hun werk. De Krom baseert zich op een onderzoek dat hij heeft laten uitvoeren.

Overdrijven
Volgens Klijnsma vergeet De Krom dat mensen niet voor niets in de bijstand zitten’. ‘Alsof die mensen van hun minimale uitkering zitten te genieten. Dat is zo’n fout beeld.’

Ook Paas vindt dat De Krom overdrijft. Zijn brief is ‘aanzienlijk scherper van toon’ dan het onderzoeksrapport, vindt de Divosavoorzitter. Veel bijstandsontvangers zijn wel gemotiveerd en hebben geen dwang nodig. Anderen maken door lichamelijke of psychische beperkingen zo weinig kans op werk dat sancties niet helpen, zegt hij.

Niet makkelijk
Klijnsma, zelf ex-staatssecretaris van Sociale Zaken, vindt het belangrijk dat bijstandontvangers weer aan het werk komen, maar dat is volgens haar niet zo simpel. Werkgevers nemen hen vaak liever niet aan. ‘En dan toch deze mensen wegzetten omdat uit een enquête blijkt dat ze liever geen lange reistijd hebben, vind ik onfatsoenlijk. Zo plakt de VVD etiketten op mensen.’

Gemeenten
Paas bestrijdt dat de gemeenten te weinig doen aan handhaving. Uit onderzoek van Divosa blijkt dat 70 procent van de gemeenten vorig jaar de handhaving heeft aangescherpt. Dat bijstandontvangers opzien tegen een tijdelijke baan, zoals De Krom zegt, komt volgens Paas doordat ze daarna een nieuwe uitkering moeten aanvragen en bang zijn dat ze dan tijdelijk zonder inkomen zitten. Divosa wil dat aan dit probleem iets gedaan wordt. Wel is Paas het met De Krom eens dat het geen belemmering mag zijn voor het aanvaarden van tijdelijk werk. ‘Elk uur dat je zelf werkt, is er één.’

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

7 reacties

 1. Ik had graag gereageerd maar het stuk breekt middenin het verhaal af, dus geen reactie op een niet leesbaar stuk.

 2. Gelukki is het me toch gelukt om het binnen te halen.
  Ik ben niet verbaasd dat een politici dit schrijft, de Krom zal vermoedelijk nooit een normale baan gehad hebben of eens ontslagen te zijn. Nee dan niet met 4 jaar volledige uitkering voor dit soort mensen, maar gewoon 1,5 jaar en het blijkt weer wat voor incapabele leiders we in dit land hebben zitten. Het is weer schoppen naar mensen die al veer genoeg in de ellende zitten.

 3. @ Ron: zit wat in. Het is voor de Krom niet te hopen dat deze mensen “zin hebben” (en niet opzien tegen de “reisafstand”) om op 12 september te gaan stemmen….. Maar ik heb zo’n gevoel dat hier nogal wat stemmen blijven liggen. Dan krijg je de regering die je verdient.

 4. De werkelijkheid accepteren is ook een kunst. Mensen moeten werk doen wat bij ze past. Anders wordt het een hoop geschreeuw en weinig wol. Dat geldt zeker ook voor iemand als de Krom zelf. Die functioneert kennelijk op zijn top, en soms, zoals nu, zonder resultaat erboven.

 5. schaduwfractielid op

  Ik wil mijn woede laten horen, ik roep de politiek op, laat dit gespuis/virus bestrijden

 6. en dat van een man die als hij klaar is met deze job jarenlang kan genieten van een absurde wachtgeldregeling zonder sollicitatieplicht. Ik snap eigenlijk niet waarom we met z’n allen die wachtgeldregeling voor politici nog accepteren……

 7. Heb je een uitkering dan ben je een profiteur.
  En alle werkgevers zijn graaiers.

  Wat is het toch vreemd dat we in nergens op gebaseerde stigma?s blijven hangen. Er is op de middelbare scholen toch echt niemand te vinden die zegt de rest van zijn/haar leven uitkeringstrekker te willen worden. Als iemand al zo?n bedenkelijke mentaliteit zou hebben ontwikkeld dan is het goed om uit te zoeken hoe dit toch allemaal zo is gekomen.

  Als we nu eens eindelijk voor de inhoud gaan, onderzoek doen naar de werkelijke oorzaken en pas dan een oplossing bedenken dan komen we misschien met z?n allen echt een stuk verder.
  Misschien is het goed als deze VVD-er begint met een vergelijking tussen het aantal werkzoekenden en de werkelijk openstaande vacatures. Kan die gelijk wat doen aan het aantal spookvacatures.