De generatie Y is helemaal niet zo anders

1

De generatie Y, de generatie medewerkers die nu de arbeidsmarkt betreedt, zou verwend en naïef zijn.

Onderzoek van het Kenexa High Performance Institute werpt een ander licht op deze generatie. De verschillen die er zijn met andere generaties worden door de factor leeftijd verklaard. Verder blijkt de generatie Y helemaal niet (zoveel) te verschillen van voorgaande generaties.

De onderzoekers van Kenexa combineerden de resultaten van recente en historische onderzoeken en kwamen tot de conclusie dat het huidige beeld van Millennials, zoals de generatie Y ook wel genoemd wordt, niet klopt.

Sterker nog, de generatie Y blijkt in veel opzichten meer tevreden te zijn dan hun ouders en grootouders. Maar liefst 60% van de Millennials blijkt ‘extreem tevreden’ met hun werk. Bij voorgaande generaties blijft dit steken op 54%. Bovendien is de generatie Y meer tevreden met de waardering die zij ontvangt, meer tevreden met het salaris en met de groei- en ontwikkelmogelijkheden. 

 

Het verwijt dat representanten van de generatie Y niet lang bij hun (eerste) werkgever blijven (in vergelijking met Babyboomers en de generatie X) is wel waar. Maar niet omdat het Millennials zijn, zo blijkt als naar historische data wordt gekeken. Twintig jaar terug waren jongeren net zo eager om over te stappen naar een andere werkgever als nu.

De onderzoekers vermoeden dat HR-professionals en managers bij het maken van beleid en het inrichten van functies en werkplekken (onbewust) reeds rekening hebben gehouden met de standpunten van de generatie Y. Dit zou verklaren waarom er weinig verschillen zitten in de houding van generatie Y ten opzichte van voorgaande generaties.

De onderzoekers sluiten af met de oproep om juist gebruik te maken van het positivisme van de generatie Y.

Lees hier de whitepaper (3 pagina’s) van Kenexa over dit onderwerp

Een interpretatie van het onderzoek is te vinden op het blog van TLNT.

Meer Mediascan »

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

1 reactie

  1. Ik denk dat er wel wat meer kanten aan die zaak zitten. Vooral omgevingsfactoren zijn bepalend. In de “hoogconjunctuur” die we het afgelopen decennia hebben aanschouwd kunnen (hoger) opgeleiden nog steeds vrij gemakkelijk en frequent van baan wisselen. Gezien dat feit wordt er door bedrijven bepaald niet een hoge performance van werknemers ge-eist en het is dan ook geen wonder dat de Y- generatie in zijn algemeenheid zo tevreden is. Ze kunnen zich dat gemakkelijk veroorloven en dat was in de generaties daarvoor wel even anders. Daar was het knokken om de carriere een beetje op gang te krijgen. Daar was je one-of-many. Dat gaan we nu gewoon weer opnieuw meemaken. Kijk maar hoe moeilijk het nu al is om als HBO-er of academisch (zelfs in relevante vakken) aan het werk te komen. Als de huidige economische tegenwind doorzet zal de Y- generatie zich net zo gaan gedragen als de voorgaande generaties. En die beschreven golfbeweging in de tijd bestaat al honderd+ jaar. We moeten de quasi socio-wetenschappelijke concepten omtrent de X en de Y etc generatie dus maar niet te serieus nemen.
    drs. Rudolfo