Daling werkloosheid duidt niet op herstel

0

In oktober is de werkloosheid in ons land gedaald tot 8,5 procent van de beroepsbevolking. Er is echter nog geen reden tot een feestje.

In oktober waren er 674.000 werklozen. Dat waren er 11.000 minder dan een maand eerder, toen de werkloosheid uitkwam op 8,6 procent, zo blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Econoom Peter Hein van Mulligen van het CBS zegt dat er nog niet echt sprake is van herstel op de arbeidsmarkt. ‘De afname van de werkloosheid in Nederland komt vooral doordat steeds minder mensen actief op zoek gaan naar een baan. Zeker driekwart van de afname van de werkloosheid in de afgelopen 3 maanden komt door dat ontmoedigingseffect,’ stelde Van Mulligen. ‘Minder mensen melden zich als werkzoekenden. Dat zien we deels terug in de toenemende inschrijvingen in het hoger onderwijs, maar ook in oudere leeftijdsgroepen krimpt de beroepsbevolking.’

Minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft laten weten blij te zijn dat de werkloosheid is gedaald, maar nog steeds bezorgd te zijn vanwege het grote aantal mensen dat aan de kant staat. ‘Het positieve nieuws is dat het consumentenvertrouwen toeneemt en het aantal openstaande vacatures weer stijgt,’ aldus Asscher. ‘Dit zijn allemaal eerste, voorzichtige tekenen van economisch herstel. Maar het is nog steeds te vroeg om te juichen, want het herstel is nog te pril.’

WW-uitkeringen

Oktober telde 408.000 lopende WW-uitkeringen, 2 procent meer dan in september. De meeste WW-uitkeringen werden verstrekt in de sector financiële en zakelijke dienstverlening (141.700). Er werden in oktober dit jaar 58.000 nieuwe uitkeringen verstrekt en 50.000 beëindigd, zo blijkt uit cijfers van het UWV.

[([002_RBIAdam-image-1414477.jpeg]:inzetgroot)]

Bijna de helft van de WW-uitkeringen werd beëindigd vanwege werkhervatting.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.