Dakdekkers mogen niet meer zwaar tillen

0

Dat dakdekkers zich vertillen aan te zware rollen met dakbedekking, moet binnenkort tot de verleden tijd behoren.

In een nieuwe cao is vastgelegd dat de ambachtslieden vanaf 2012 geen dakrollen mogen tillen die zwaarder zijn dan 25 kilo. Dat maakte vakbond CNV Vakmensen dinsdag bekend.

Werknemers in welke sector dan ook mogen geen handmatig tilwerk verrichten van boven de 25 kilo. Dat is een regel die de arbeidsinspectie hanteert. Voor dakrollen, die tussen de 25 en 40 kilo wegen, geldt nu nog een uitzondering. Met ingang van 1 januari 2012 is deze uitzondering van de baan.

CNV Vakmensen probeerde vergeefs fabrikanten lichtere rollen te laten produceren, omdat dakdekkers steeds meer te maken krijgen met rugklachten. ,,Met deze afspraak ligt nu een duidelijke eis op tafel bij de dakrolindustrie”, zei CNV-onderhandelaar Aart van den Brink. ,,Uit coulance hebben we de fabrikanten nog twee jaar de tijd gegeven om hun productieproces aan te passen.”

Verder is in de nieuwe cao afgesproken dat de lonen tot 31 december 2011 in totaal met 1 procent stijgen. Daarnaast kunnen werknemers in overleg met hun werkgever tot maximaal vijf roostervrije dagen verkopen, wat nog 2 procent extra inkomen kan opleveren. Werknemers die in verband met de crisis zijn ontslagen, krijgen gedurende een jaar na hun ontslag recht op terugkeer bij de oude werkgever als de markt weer aantrekt.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.