D66 wil helderheid over inbesteding ambtenaren

0

D66 wil dat minister Stef Blok (Rijksdiensten – VVD) snel duidelijk maakt hoe hij laaggeschoolde werknemers weer in overheidsdienst wil nemen. Volgens Tweede Kamerlid Gerard Schouw zitten ondernemers anders veel te lang in onzekerheid. Ondernemers in de schoonmaak, de catering en beveiliging zijn boos en noemen het plan ‘ oneerlijke concurrentie’ .

Inbesteding

In het regeerakkoord is afgesproken om laaggeschoold personeel weer ambtenaar te maken. Het kabinet wil zo meewerken aan de verbetering van de positie van flexwerkers aan de onderkant van de arbeidsmarkt.Taken die nu door de markt worden gedaan, worden dan weer door ambtenaren verricht.

Oneerlijke concurrentie
Het plan heeft kwaad bloed gezet bij ondernemers in de schoonmaak-, catering- en beveiligingsbranche. Die hebben Blok twee boze brieven gestuurd waarin zij waarschuwen voor het verlies van duizenden banen, meldt het Financieele Dagblad. ‘ Dit wordt een hele stevige aanvaring met het kabinet. Hoe durf je het te bedenken om vaak overtollige ambtenaren in dienst te houden en de gevolgen ervan op de markt af te wentelen. We hebben grote moeite het hoofd boven water te houden en dan komt dit er nog eens overheen’ , zegt Hans Rijnierse, ceo van Sodexo Benelux in een interview met de krant. Stef Blok moet voor de behandeling van zijn begroting in het najaar openheid van zaken geven over het plan, vindt Gerard Schouw.

Blok kan niet reageren, hij is op vakantie. Hij laat momenteel onderzoek doen naar de financiële gevolgen van het inbesteden van laaggeschoold werk. Het zal gaan om een geleidelijke overgang, liet hij de Kamer eerder weten.

Blok wil ook nog 12.000 tot 18.000 banen schrappen bij de rijksoverheid tot 2018.

Bron: ANP / FD.nl

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.