D66: grensarbeiders dupe van nieuwe EU-regel

4

Nederlandse grensarbeiders die in Duitsland of België wonen, zijn de dupe van een nieuwe EU-verordening.

Die bepaalt dat ze sinds 1 mei geen werkloosheidsuitkering meer mogen aanvragen in Nederland, maar dat ze dat moeten doen in hun woonland.

Volgens D66-Europarlementariër Sophie in ’t Veld kan dat verstrekkende gevolgen hebben voor hun inkomen. De uitkeringen in België en Duitsland liggen een stuk lager.

In ’t Veld heeft de Europese Commissie dinsdag gevraagd de gevolgen van de nieuwe EU-regelgeving te onderzoeken en erop toe te zien dat grensarbeiders daarvan geen nadelige gevolgen ondervinden. Ze wijst erop dat de grensarbeiders die in Nederland werken, daar ,,jarenlang netjes hun premies hebben betaald”.

Volgens In ’t Veld leidt wetgeving van de EU geregeld tot problemen omdat er nauwelijks afstemming is tussen de regeringen van de lidstaten. D66 heeft eerder al voorgesteld een ‘grenslandtoets’ te introduceren, zodat nieuwe EU-regels niet telkens leiden tot nadelen voor grensarbeiders.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

4 reacties

 1. Goede Goede actie van Sofia in ’t Veld.
  Wel steeds toevallig dat dit in de vakantietijd pas naar voren komt en het wordt dus altijd achteraf opgemerkt.
  Veel mensen gaan hier de gevolgen van ondervinden en het is ook een scheve situatie dat je premie betaald (naar de Nederlandse normen) en geen uitkering krijgt volgens die normen. De afgelopen jaren zijn de grensarbeiders al veel geld kwijt geraakt, doordat compensatieregelingen met meer dan 50% zijn verminderd.

 2. grace gosens op

  inderdaad de grensarbeider zit dus op de grens, wel werken ?n premies afdragen in nederland maar er geen aanspraak meer op mogen maken. wie heeft dit voorstel namens de burgerij ondersteund?

 3. drs. H.J. Duijn op

  Deze regelgeving druist in tegen het rechtsgevoel van grensarbeiders. Wel voor moeten bijdragen via inhoudingen en niet of nauwelijks iets terug mogen verlangen van het (Neder-) land waar je belastingplichtig bent past niet in fatsoenlijk (EU-) beleid.
  Jammer dat de volksvertegenwoordigers zo laat (kunnen) reageren op dit soort ergerlijke zaken.
  De Europese eenwording heeft voor velen nog maar weinig opgeleverd.

 4. Ronald Wassenaar op

  Is er nog iets tegen deze onrechtvaardigheid te doen?
  Ik heb via via vernomen dat er zo’n 25 jaar geleden al een Europese wet is aangenomen die grensarbeiders zou moeten beschermen tegen dit soort “pesterijen”. Weet iemand hier meer van?