Crisis krijgt weerslag in tweejarige cao Horeca

0

Het is alsnog gelukt om het tweejarige cao-akkoord voor de Horeca rond te breien. Op 31 maart werden CNV Vakmensen en werkgevers het eens.

Er is nu overeenstemming bereikt over een cao tot 1 april 2012. Dit akkoord lag er in feite al in januari, maar toen haalden de werkgevers het ter elfder ure van tafel: té duur. Onderhandelaar Heino Smedes van CNV Vakmensen: ”Nu hebben we de crisisgevolgen gecompenseerd door de loonsverhoging iets later te laten ingaan. Maar dan wel een ruimer percentage.”

Smedes is verheugd dat het akkoord er nu alsnog ligt. ”Deze sector moest het doen met een niet al te best cao-akkoord dat eigenlijk zo snel mogelijk van tafel moest. Dat lukte in januari uiteindelijk net niet omdat sommige werkgevers donderwolken zagen vanwege de economische crisis. Ze kregen in eigen kring geen meerderheid voor welke loonsverbetering dan ook. Nu hebben we dat punt ondervangen door de oorspronkelijke loonsverhoging van 0,75 procent per 1 juli dit jaar op te schuiven naar 1 januari 2011. En de tweede verhoging, oorspronkelijk 0,75 procent op 1 juli 2011 wordt nu een vol procent. Het geeft de werkgevers nu iets meer ademruimte en straks de werknemers. Mijn bond erkent gerust dat sommige ondernemers die armslag nodig hebben en is blij dat we met dit akkoord het een én het ander heb kunnen bereiken.”

Het akkoord zoals het er nu ligt biedt ruimte voor onderzoek naar afschaffing van de jeugdlonen in 2012. In plaats daarvan zouden aanloopschalen moeten komen die beter recht doen aan het werk wat ervoor wordt verricht. Smedes: ”Iedereen met een vakopleiding en of een vaste baan heeft in onze ogen recht op het vakvolwassen loon. Gelijk loon voor gelijk werk is ons uitgangspunt.”

In de horeca waarvoor deze cao geldt werken circa 280.000. mensen.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.