Corporatiedirecteuren akkoord met lager loon

0

Directeuren en bestuurders van woningcorporaties mogen in de toekomst niet meer dan de premier verdienen.

Dat hebben de directeuren van corporaties donderdag afgesproken. De toezichthouders moeten later donderdag ook nog met een oordeel over deze afspraken komen, zo liet een woordvoerder van branchevereniging Aedes weten.

De corporaties hebben nu nog een eigen salariscode, die boven de zogeheten balkenendenorm (bijna 190.000 euro) ligt. Deze is bovendien niet verplichtend. In november bleek dat een kwart van de bestuurders van woningcorporaties dan ook meer verdient dan deze eigen norm.

De nieuwe afspraken waar de directeuren nu mee hebben ingestemd, vloeien voort uit een advies van een speciale commissie onder leiding van Anton Westerlaken, oud-bestuurder van vakbond CNV. Zij hadden die commissie zelf ingesteld.

Overigens is het volgens de nieuwe regels in uitzonderlijke gevallen wel toegestaan dat bestuurders meer verdienen dan de minister-president. Dan moet daar wel toestemming voor zijn van een speciale, onafhankelijke commissie.

De nieuwe afspraken moeten bindend worden en moeten per 1 juli ingaan. Ze gelden alleen voor arbeidscontracten die na die datum worden afgesloten. Oude contracten blijven gewoon geldig. Wel doen de corporaties een beroep op bestuurders die meer verdienen om hun salaris zelf te verlagen.

De corporaties hebben verder afgesproken dat de toegestane variabele beloningen en vertrekregelingen soberder worden. Zo krijgen vertrekkende bestuurders maximaal een jaarsalaris mee. Bestuurders die zelf vertrekken of moeten opstappen omdat ze slecht functioneerden krijgen niets.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.