COPD-patiënten vaak zonder werk

0

Werkloosheid onder mensen met de longaandoening COPD is relatief groot.

Drie van de vijf mensen met de aandoening zitten zonder werk, zo blijkt uit cijfers van het onderzoeksinstituut NIVEL die donderdag bekend werden. De belangrijkste reden om te stoppen met werken (70 procent) is de ziekte, waarbij het ademen steeds moeilijker wordt.

Volgens het Astmafonds kampen in Nederland ongeveer 320.000 mensen met de longziekte en lopen nog eens 300.000 mensen een groot risico de aandoening te krijgen. In het NIVEL-onderzoek gaven bijna alle COPD-patiënten met een baan aan dat ze in hun werk problemen hebben door de aandoening.

Het Astma Fonds heeft vanaf 1 november op internet een test waar mensen kunnen zien wat hun risico is om de aandoening te krijgen. Directeur Michael Rutgers: ,,COPD moet je zo vroeg mogelijk opsporen. Mensen gaan nu vaak te laat naar de huisarts, omdat ze langzaam wennen aan hun klachten.”

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.