Compensatie AOW-gat alleen bij lage inkomens

0

Alleen mensen met een inkomen tot 150 procent van het minimumloon krijgen compensatie voor het AOW-gat dat ontstaat door verhoging van de AOW-leeftijd. Dat staat in een brief die staatssecretaris Jetta Klijnsma van Sociale Zaken donderdag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Het kabinet houdt hiermee vast aan afspraken in het regeerakkoord, al breidt Klijnsma de groep die recht heeft op compensatie iets uit.

Vanaf dit jaar wordt de AOW-leeftijd in stapjes verhoogd. Mensen die al gestopt zijn met werken, ondervinden daar financieel nadeel van. Ze krijgen later AOW dan ze hadden gedacht.
De compensatie geldt voor mensen die op 1 januari van dit jaar al met vut of prepensioen waren en die minder dan 150 procent van het minimumloon ontvangen. Ook mensen die een uitkering hebben geregeld bij een verzekeringsmaatschappij die op hun 65e stopt, komen in aanmerking. Dat laatste is een uitbreiding ten opzichte van de eerdere plannen.

Het inkomen van deze groep wordt aangevuld tot bijstandsniveau. Volgens Klijnsma gaat het dit jaar om zo’n 11.000 mensen. Dat worden er komende jaren steeds minder.

De vakbeweging eiste eerder een ruimere compensatie. Vakcentrale FNV reageert woedend op de brief van Klijnsma. Volgens FNV-pensioenbestuurder Ton Rolvink schiet de regeling ‘schromelijk tekort’. ’85 procent van de mensen heeft hier niets aan en zakt door het ijs. De inkomensgrens van 150 procent van het minimumloon, 2200 euro bruto per maand, is veel te krap.’ De FNV vecht de regeling aan bij de rechter.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.