‘Combineer inhuren van Roemenen en werklozen’

0

Tuinders die Roemenen of Bulgaren willen inhuren, zouden ook langdurig werklozen in dienst moeten nemen, aldus Henk Kook, wethouder van Sociale Zaken, Werkgelegenheid en Economie.

Kook stelt vandaag in de Volkskrant.voor dat als een tuinder vier Roemenen of Bulgaren inhuurt, hij één werkloze in dienst moet nemen.

‘Waarom niet in de tuinbouw?’
"Afgelopen tijd hebben we in Den Haag geëist dat bij overheidsaanbestedingen 5 procent van de aanbestedingssom besteed wordt aan het aan het werk helpen van langdurig werklozen. … Het werkt heel goed. Iedereen is er blij mee. Dus waarom zou je dit ook niet in de tuinbouw doen?”

‘In één keer afdwingen wordt een ramp’
Minister Henk Kamp van Sociale Zaken ziet niets in het verstrekken van werkvergunningen aan Roemenen en Bulgaren. Volgens hem zijn er genoeg mensen, onder wie werklozen, die bij tuinders aan de gang kunnen. Kool denkt een genuanceerder voorstel te hebben. "De minister stelt: we hebben 500 duizend werklozen, hup, die kunnen best in de tuinbouw aan de slag. Als je dat in een keer wilt afdwingen, wordt het een ramp. Je moet mensen ook leren om in de tuinbouw te werken.”

Verhouding 80-20
Kool wil tot een overeenkomst komen met de uitzendbureaus en heeft hulp nodig van Kamp. "Hopelijk kan ik hem ervan overtuigen dat het echt niet zal lukken om 100 procent van het werk in de tuinbouw in één klap door langdurig werklozen te laten uitvoeren. Nu stel ik een verhouding van 80-20 voor. Volgend jaar kan dat 70-30 worden. Ons doel is hetzelfde, alleen mijn weg er naar toe is genuanceerder.”

 

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.