Blog: Absurde prijsverhoging deskundigenoordeel UWV

5

De prijs van het deskundigenoordeel van het UWV wordt fors verhoogd. Een werknemer gaat straks 175 euro betalen, een werkgever 350 euro. Nu betalen beide partijen nog 50 euro voor deze dienst. Een absurde prijsverhoging die gezien de voorgeschiedenis hoogst onverstandig is.

 

Werkgever en werknemer kunnen bij het UWV een deskundigenoordeel vragen als zij een verschil van mening hebben over het ziekteverzuim of de re-integratie. Zo n second opinion is altijd verplicht, voordat men naar de rechter stapt. Bij arbeidsconflicten die tot ziekte leiden (de zogenaamde situationele arbeidsongeschiktheid) is het verstandig veel sneller een deskundigenoordeel te vragen. Volgens het UWV gebeurt dat veel te weinig. Dat stelde Bruno Bruins, voorzitter van de raad van bestuur van het UWV, tijdens het Nationale Verzuim Congres 2012 van de Goudse Verzekeringen. Hij pleitte ervoor dat werkgevers en werknemers vaker en sneller bij het UWV een deskundigenoordeel vragen. Wat hij er niet bij vertelde is dat het UWV de prijs van het deskundigenoordeel per 1 januari 2013 fors verhoogt.

Evaluatie Poortwachtermodel

Het pleidooi om eerder en sneller een deskundigenoordeel van het UWV te vragen is niet nieuw. Bij de evaluatie van de Wet verbetering poortwachter in 2006 bleek dat jaarlijks slechts 8.000 keer een deskundigenoordeel werd gevraagd. Bovendien was de aanvrager vrijwel altijd de werknemer. Een belangrijke oorzaak daarvan was de prijs van het deskundigenoordeel. Bij aanvraag van de werkgever rekende UWV 350 euro, bij aanvraag van de werknemer 25 euro. Voor werkgevers vormde die forse prijs een drempel. Om goedkoper uit te zijn werd de werknemer onder druk gezet om maar zelf een aanvraag in te dienen. Dat scheelde immers veel geld.

Advies Stuurgroep

De Ministeriële Stuurgroep Verbetering Poortwachtermodel adviseerde daarom de kosten voor de aanvraag te verlagen en voor werkgever en werknemer gelijk te trekken. Er mocht geen drempel zijn voor het aanvragen van een deskundigenoordeel. Het UWV volgde dit advies en verlaagde de prijs naar 50 euro voor zowel werkgever als werknemer. Dit heeft positief uitgewerkt. In totaal worden nu jaarlijks ongeveer 16.400 deskundigenoordelen gevraagd, waarvan er 9.500 door werkgevers en 6.900 door werknemers.

Prijsverhoging

Het is daarom hoogst merkwaardig dat het UWV de prijs vanaf 1 januari 2013 fors verhoogt. Als reden hiervoor wordt gegeven dat de prijs niet kostendekkend is. De feitelijke kosten van een deskundigenoordeel zijn door het UWV geraamd op ongeveer 440 euro. Een tarief dat meer tegemoet komt aan de werkelijke kosten is daarom volgens het UWV gerechtvaardigd. Voor werkgevers komt de prijs nu weer op 350 euro. Een prijsstijging van maar liefst 600 procent! Die kostenverhoging draagt er volgens het UWV aan bij dat het middel zo efficiënt mogelijk wordt ingezet. Dat is in tegenspraak met het pleidooi dat Bruno Bruins hield op het Nationaal verzuimcongres.
Nog onbegrijpelijker is dat het UWV ook weer een prijsverschil aanbrengt tussen werkgever en werknemers. Met deze besluiten vervalt het UWV in oude fouten. Dat is nooit verstandig.Hasko van Dalen


, onafhankelijk deskundige op het gebied van pensioenen, sociale zekerheid en employee benefits.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

5 reacties

 1. Worden de deskundigenoordelen dan nu ook direct of vrij kort na de aanvraag gedaan (zodat partijen er nog wat aan hebben)?

 2. Ik ben benieuwd of er iemand in de Tweede Kamer is die er nog heil in ziet om hier vragen over te stellen.

 3. Blijkbaar zijn wij vergeten dat het UWV inmiddels overheid en gewoon bekostigd wordt. Waar komt de onzin van de overheid vandaan om over kosten te praten. Het moet nu maar eens stoppen om zo dubbel geld te ontvangen.
  Niet vreemd dat wij in een crisis zitten met een veel te dure overheid.

 4. Als dit waar is, vertrouw ik er wel op dat de dienstverlening snel, accuraat en goed gaat gebeuren.
  Maar wel duur hoor. Niet te geloven

 5. Henk Niestijl op

  Het nieuwe jaar is begonnen en het UWV heeft naar buiten gebracht dat een deskundigenoordeel de werkgever
  ? 400,00 en de werknemer ? 100,00 gaat kosten. Reden voor mij om een Deskundige Oordeel te ontwikkelen voor ? 295,00, twee oordelen. Het is de marktwerking waar de overheid om vraagt. Zie website deskundigeoordeel.nl