CNV wil dagloonbesluit van tafel

0

Vakcentrale CNV wil dat het kabinet het zogenaamde Dagloonbesluit afschaft. Het is voor werknemers nu aantrekkelijker om eerst werkloos te worden, voordat ze de overstap maken naar een baan met een lager salaris. ‘Het kabinet dwingt werknemers feitelijk eerst voor de WW te kiezen, in plaats van meteen een lager betaalde baan te accepteren’, aldus CNV vicevoorzitter Maurice Limmen.

Per 1 juni is een wijziging doorgevoerd in de regels voor uitkeringen. De garantieregeling, formeel genoemd Dagloonbesluit Werknemersverzekeringen, is toen aangepast. Een WW-uitkering mag alleen nog maar worden gebaseerd op een eerder hoger loon als de werknemer tussentijds werkloos is geweest. Wanneer iemand direct overstapt naar een minder betaalde baan en vervolgens opnieuw werkloos wordt kan hem dat dus honderden euro’s kosten.

‘ Het kabinet dwingt werknemers feitelijk eerst voor de WW te kiezen, in plaats van meteen een lager betaalde baan te accepteren”, zegt CNV vicevoorzitter Maurice Limmen. ,,Juist in tijden van crisis en snel oplopende werkloosheid, is dit uitermate onverstandig.’

Voordat de nieuwe regel in werking trad, hadden werknemers volgens hem automatisch recht op een WW-uitkering die was gebaseerd op het hoogste salaris dat iemand had verdiend in de drie jaar voorafgaand aan het moment van werkloos worden.

 

Tekst Dagloonbesluit
ANP

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.