CNV Vakmensen: werk belangrijker dan geld

0

Je werk houden is het allerbelangrijkste. Daarna is de hoogte van inkomen van belang en op de derde plaats komt een goed pensioen.

Dit zijn de belangrijkste resultaten van het begin november gehouden enquête door CNV Vakmensen 7.000 leden.

Vrees voor baan
Meer dan 40% is bang dat op korte termijn banen verdwijnen in hun bedrijf ondanks dat het (financieel) goed gaat met het bedrijf. Een kwart van de leden vreest dat zijn huidige functie op de tocht staat. “Investeren in opleiding en ontwikkeling zijn daarop de juiste antwoorden”, aldus Piet Fortuin, vice-voorzitter van CNV Vakmensen.

Gepaste loonvraag
“Elke dag zijn faillissementen van grote en kleine bedrijven in het nieuws. Dat geeft een onbehaaglijk gevoel. Een loonstijging moet er echter wel komen. Alles wordt duurder en dat moet je kunnen bijbenen. Onze leden vinden het belangrijk dat we bij cao’s inzetten op loonstijging daar waar het kan en verantwoord is. Zij hebben een realistische kijk en een gepaste loonvraag. Het perspectief op behoud van werk is ongelooflijk belangrijk.”, zegt Fortuin.

Regie over loopbaan
Leden van CNV Vakmensen vinden afspraken over opleiding en ontwikkeling van groot belang. Bijna 70% meent dat investeren in opleiding de beste garantie is op economische groei en betere inkomens in de toekomst. Vakinhoudelijke opleidingen spreken het meest tot de verbeelding, deze geven meer kans op nieuwe carrièremogelijkheden.
Fortuin: ‘CNV Vakmensen pleit in veel cao-trajecten voor collectieve en individuele ontwikkelbudgetten. Mensen moeten de regie over hun loopbaan in eigen handen kunnen nemen. Ook de werkgever is erbij gebaat dat werknemers zich verantwoordelijk voelen voor employability en toekomstgericht denken.’

Lees ook:

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.