CNV tegen soepeler afwijken cao

0

Vakbond CNV heeft laten weten tegen het voorstel van CDA-kamerlid Eddy van Hijum te zijn om bedrijven meer vrijheid te geven om van de cao af te wijken.

Volgens kamerlid is er nu te weinig ruimte voor maatwerk bij algemeen verbindend verklaarde cao’s voor branches, terwijl bedrijven en banen in crisistijd gered kunnen worden door (tijdelijk) niet de afgesproken loonsverhoging uit te betalen.

CNV vind het voorstel ‘onnodig’. “Kenmerkend voor een cao-traject is dat die een corrigerend vermogen heeft over de loop der jaren. Is de cao te riant voor werknemers en gaat het na verloop van tijd slecht met het bedrijf, dan wordt dit gecorrigeerd. En in onrustige tijden worden er bijvoorbeeld ook steeds cao’s met een kortere looptijd gesloten. Gaat het na een jaar beter, dan wordt de loonvraag aangepast. De kern van de cao is: geven en nemen “, aldus vice-voorzitter Maurice Limmen van CNV.

“Cao’s zijn afspraken tussen werkgevers en werknemers. Wil de politiek iets inbrengen, dan nodigen we ze graag uit dat in te brengen in een van onze overleggen. Maar voorstellen voor een loonsverlaging in slechte tijden zijn een ondergraving van de cao en van het poldermodel”, aldus vice-voorzitter Maurice Limmen.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.