CNV: looneis verschilt per sector in 2014

0

CNV Vakmensen gaat volgend jaar in zijn cao-trajecten de loonvraag met verschillende bandbreedtes per sector inzetten. In de sector bouw is deze bandbreedte 1 procent tot 2,5 procent, in de sector voeding 1,5 procent tot 3,5 procent, in de sector vervoer 1 procent tot 3 procent en in de sector industrie 2 procent tot 3,25 procent.

Het is voor het eerst dat CNV Vakmensen gaat werken met een decentraal cao-beleid. Het arbeidsvoorwaardenbeleid 2014 van CNV Vakmensen is onlangs vastgesteld en gaat per 1 januari 2014 van start. De sectoren bouw, voeding, vervoer en industrie zijn gezamenlijk goed voor 2,2 miljoen banen en CNV Vakmensen sluit daarin ruim 400 cao’s.

Elke sector uniek
CNV Vakmensen is voorstander van zoveel mogelijk maatwerk per bedrijfstak en bedrijf en legt graag de verantwoordelijkheid voor het cao-overleg zo dicht mogelijk bij de werkvloer. “Eén loonvraag voor alle sectoren doet onvoldoende recht aan de specifieke situatie en problematiek van het bedrijf en/of de bedrijfstak. In sommige sectoren speelt de flexibilisering van werknemers een grote rol, is de werkzekerheid belangrijker dan een loonstijging, wordt de bestaande cao op punten slecht nageleefd en spelen speciale onderwerpen zoals duurzame inzetbaarheid van mensen en arbeidsomstandigheden een rol.”, aldus Piet Fortuin vice-voorzitter CNV Vakmensen.

Toekomstige inzetbaarheid
De cao’s zijn en blijven de belangrijkste pijler onder de Nederlandse arbeidsverhoudingen en voor CNV Vakmensen een van de belangrijkste taken. Miljoenen mensen zijn van ons en van onze medeonderhandelaars afhankelijk als het gaat om hun inkomen, rechtszekerheid en hun perspectief op ontwikkeling en scholing. “Wij gaan uit van het beginsel dat we generaties en inkomensgroepen blijven verbinden en samen een eerlijke verdeling van werk en inkomen kunnen regelen. We willen de ontwikkeling van werknemers niet meer (alleen) via de werkgever laten lopen, maar hen zelf instrumenten in handen geven”, zegt Fortuin.

Herfstakkoord
CNV Vakmensen is niet blij dat afspraken in het sociaal akkoord zijn aangetast door het herfstakkoord. Fortuin: “Wij vinden dat als je een afspraak maakt, je hier ook betrouwbaar in moet blijven. Maar het is niet onze stijl om op de barricades te gaan staan, wij zijn meer voor constructief overleg en redelijkheid en daar waar mogelijk een gepaste loonstijging. Daarom heeft CNV Vakmensen besloten om voor 2014 minder terughoudend te zijn in de loonvraag.” Er is volgens CNV in elke sector ruimte voor een specifieke loonvraag.

Lees ook:
Hoogste cao-loonstijging sinds eind 2009

CNV Vakmensen: werk belangrijker dan geld
‘Onverantwoord’ hoge looneis FNV: 3 procent

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.