CNV: Leg loopplank over de WW heen

4

CNV Vakmensen wil dat bedrijven die werknemers ontslaan, die mensen nog een tijdje in dienst houden tot ze nieuw werk gevonden hebben.

Dat zou volgens voorzitter Jaap Jongejan voor iedereen beter en goedkoper zijn.

Op een congres riep Jongejan op om ‘het ww-verhaal nu eindelijk eens op te lossen.’ Als het waar is dat we straks meer banen dan mensen hebben, in plaats van omgekeerd, zou je veel meer werk moeten maken van het principe van werkrecht, zegt Jongejan.

Over de schutting

Momenteel gooien nogal wat werkgevers mensen die ze ontslaan over de schutting naar het CWI, volgens Jongejan. ‘En dat is zonde, want het is duur om ze daarin te krijgen, en het is ook duur om ze er weer uit te krijgen. Ons plan is om een loopplank over dat ww-gat heen te leggen. Bedrijven houden mensen die ze willen ontslaan nog een paar maanden in dienst, totdat die werknemers een nieuwe baan gevonden hebben. Het doorbetalen van loon tijdens een korte periode is goedkoper dan de WW-premie die de werkgever anders kwijt zou zijn. Voor een werknemer is het bovendien goed omdat hij vanuit bestaand werk veel makkelijker weer aan het werk komt. Het wordt alleen duurder voor bedrijven wanneer werknemers onvoldoende bijgeschoold zijn en daardoor moeilijk aan een nieuwe baan kunnen komen, maar goed, van die situatie willen we nu juist af.’
Volgens de voorzitter van CNV Vakmensen moet er toegewerkt worden van een situatie waarin mensen improductief aan de kant gezet worden, naar een situatie waarin mensen productief gehouden worden. Daarom moet niet de uitkering centraal staan, maar de begeleiding naar nieuw werk.

Reactie werkgevers

Werkgevers zien volgens dagblad Trouw wel brood in het plan om meer ruimte te bieden voor het vinden nieuw werk. Zij baseren zich op een notitie van VNO-NCW, LTO Nederland en MKB Nederland. Daarin stellen de werkgevers voor om de ontslagen werknemer langer in dienst te houden, zodat die als werkende op zoek kan naar een nieuwe baan. Werkgevers willen in ruil hiervoor wel af van de contante ontslagvergoeding.

Basti Baroncini, redacteur P&Oactueel

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

4 reacties

 1. K. Minderhoud op

  Ik vraag me bij het idee van de CNV af wat dan nog de zin of onzin is van de wettelijke opzegtermijn. Is die nu niet juist bedoeld om medewerkers, vooruitlopend op hun ontslag in de gelegenheid te stellen elders werk te vinden? Of vindt de CNV dat ook de wettelijke opzegtermijn moet worden opgeplust met nog “een paar maanden sollicitatieverlof”??

 2. Gerard Sipkens op

  Bij ontslag zou begeleiding van werk naar werk en een vangnet voor het inkomensverlies voorop moeten staan. In de praktijk blijkt echter dat medewerkers, vakbonden en kantonrechters toch eenzijdig insteken op de ontslagvergoeding, te betalen als bedrag ineens. Langer in dienst blijven heeft m.i. alleen zin als er echt duidelijke, verplichtende afspraken worden gemaakt over de begeleiding naar ander werk, waar een stimulerende werking vanuit gaan. Het snel accepteren van een andere baan zou dan ook een incentive mogen opleveren. Stop het onderhandelen over “de zak geld”, start met afspraken maken over de overgang naar een andere baan. Alleen enkele maanden langer in dienst blijven is ook niet de oplossing. Dit lijkt op “het probleem vooruit schuiven”.

 3. M. Verheijen op

  Het lijkt ook mij een ordinaire truc om de opzegtermijn te verlengen.

 4. Jan van der Zanden op

  We moeten ons realiseren dat voor veel werknemers het al dan niet geheel gedwongen afscheid nemen met veel emotioneel verzet gepaard gaat. Als de arbeidsovereenkomst dan in stand blijft en de verplichtingen van de werkgever, die als een lap op een rode stier werken, dan doorlopen, zal een werknemer weinig tot geen initiatief ontplooien om werkelijk een nieuwe functie te aanvaarden.

  Daarom is een zichtbaar ontslag met een goed gecontroleerde WW-uitkering, waarbij vanaf dat moment de verantwoordelijkheid echt bij de werknemer, ligt in de meeste gevallen m.i. onontbeerlijk voor een snelle wedertewerkstelling.

  Het CNV idee klinkt sympathiek, en zal in een aantal gevallen ook wel werken, maar in heel veel gevallen ook absoluut niet.

  Daarom een onzalig idee. Ik begrijp niet dat werkgevers dit omarmen.