CNV Jongeren wil cao ‘ramadan-proof’ maken

13

CNV Jongeren opent een meldpunt om beter zicht te krijgen op problemen van werkende moslims die meedoen aan de ramadan, de islamitische vastenmaand die vrijdag is begonnen.

De bond krijgt nu signalen dat een groot deel van hen problemen ervaart, maar die niet aankaart bij de werkgever omdat ze bang zijn daarmee hun baan op het spel zetten.

Uit een steekproef van CNV Jongeren komt vrijdag naar voren dat werkende moslims tijdens de ramadan zich vermoeider voelen dan anders, problemen hebben met de concentratie en in deze periode graag flexibeler werktijden zouden hebben. Ook zouden soms mensen flauwvallen op de werkvloer.

Met de binnenkomende meldingen via www.meldpuntgeloofenwerk.nl wil IJmert Muilwijk, voorzitter CNV Jongeren, proberen cao’s ‘ramadan-proof’ te maken. ‘In sectoren waar werknemers en werkgevers niet zelf tot afspraken kunnen komen, moeten in de cao afspraken worden gemaakt over flexibele arbeidstijden. Bijvoorbeeld door de mogelijkheid te creëren andere roosters toe te passen met flexibelere arbeidstijden.’

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

13 reacties

 1. Wij moeten ons aanpassen aan het werk en niet anderom. Kunnen we dat niet dan hebben we een verkeerd beroep gekozen.

 2. Geloof is een persoonlijke zaak en daar hoeft een werkgever zijn bedrijfsvoering niet op aan te passen (zoals hierboven al aangegeven: werknemers moeten zich aanpassen aan het werk en niet andersom en anders een ander beroep zoeken). Daarnaast: iedereen heeft de beschikking over vakantiedagen dus dan moet je gewoon deze opnemen als je moe bent (als niet-gelovige geldt dat namelijk voor mij ook).

 3. sluit me aan bij jan en stefan.
  zou wilders toch gelijk krijgen, stukje bij beetje ……?! het blote feit dat een “gristelijke” entiteit hier een issue van maakt spreekt al boekdelen. vraag me af of “een vakbond in een van de moslimlanden dit in de cao heeft staan”.

 4. Onze bootman in Turkije vorig jaar, at gezellig een hapje met ons mee van zijn eigengemaakte barbequeheerlijkheden tijdens de Ramadan.
  Aldaar gaan ze er soepeler mee om. Bijvoorbeeld afkopen of overleg. Er moet in bepaalde perioden geld verdiend worden voor het hele jaar en dan moet je soepel kunnen zijn, is dan de leidraad.

 5. Met bovenstaande reacties geheel eens. Het heeft niets te maken met discriminatie, maar met het feit dat we in de westerse wereld wonen, waar de westerse cultuur bepalend is, moeten we niet alles gaan aanpassen aan een heel andere cultuur. Prima dat moslims hun geloof willen belijden, maar je mag van een westerse werkgever niet verlangen, dat hij de kosten van hun geloof wil of kan betalen. Moslim f andere gelovigen kunnen vakantiedagen opnemen en hun trouwe geloofsplicht op deze wijze vervullen en ze betalen hun geloof op deze wijze zelf. vervullen. Dus CNV blijf bij je leest en laten we zorg dragen dat onze cultuur, die we jaren lang opgebouwd hebben, deze cultuur niet gaan opofferen voor een andere, niet voor ons geschikte cultuur!

 6. Waarom alleen ramadanproof? Dan moet je bij alle godsdiensten aansluiten, niet alleen bij de islam.

 7. Jammer genoeg lees ik een gedachte hier. Ook al zijn wij in een westerse cultuur, we hebben met onze medewerkers te maken, aantal moslim deelnemers in arbeid is volgens mij niet te ontkennen en als een goed werkgever hoor je wel naar je mensen te kijken en wat ze nodig hebben. Denk aan de baten en niet vooraf zaken afwijzen. waarom hebben we anders bonden als fnv en cnv als alles al zo goed geregeld is. Wat je geeft, krijg je terug.

 8. Afspraken over flexibele arbeidstijden in de CAO? Vandaag schijnt de zon tussen 05.46 u en 21.41 u. Dat wordt dus hoe dan ook niet eten en drinken op het werk. Daar verandert geen CAO iets aan.

  Als overtuigd athe?st gun ik iedereen zijn bijgeloof, maar wel in het priv?domein svp. Dan wil ik best zo flexibel zijn dat men daarvoor zijn eigen vakantiedagen kan opnemen, cq. een paar dagen kan bijkopen. Verder hoeft de zorgplicht van de werkgever niet te gaan – niemand is in dit land verplicht om een godsdienst aan te hangen (al is dat niet meer zo vanzelfsprekend als aan het eind van de vorige eeuw, helaas).

 9. Daarvoor kun je toch vrij nemen? Als je te moe bent om te werken… Of inderdaad kortere dagen werken, lijkt me niet zo’n probleem, en is ook in het belang van de werkgever, lijkt mij. Vind het vreemd dat hierbij niet gedacht wordt aan de werkgever die wel gewoon moet doorbetalen terwijl de verzwakte werknemers veel minder productief zijn…

 10. Ik ben inderdaad ook heel benieuwd hoe ze hier in ‘moslimlanden’ mee om gaan. Volgens mij moet daar ook gewoon gewerkt worden, geld verdiend. Het zogenaamde brood op de plank, ook al eten ze dat dan overdag niet op 🙂
  Ik vind dat ook ze hier dan vrije tijd voor op moeten nemen. En als het dan kiezen wordt tussen op vakantie gaan of mee doen aan de ramadan, dan zien we van zelf hoe belangrijk het voor iemand is 🙂

 11. Nel Dikkers op

  De werkgever heeft een zorgplicht en de werknemer heeft een werkplicht. Het is beslist geen goede zaak godsdienst gerelateerde zaken in een CAO vast te leggen. Daar is de CAO niet voor. Geloof is nog steeds een privezaak en moet dit ook blijven. Wel kan de werkgever trachten soepel om te gaan met werktijden in een ramadan periode. De werknemer zal ruim van te voren aan moeten geven wat wel/niet voor hem/haar haalbaar is. In die periode moeten de vakantiedagen aangesproken worden. Denk aan de werkplicht! Heeft Nederland nu nog steeds niets geleerd van de afgelopen 40 jaar.

 12. De richting, sfeer etc. waar de meeste reacties m.b.t. dit artikel wijzen mag duidelijk zijn. De aandacht voor moslims is op zich niet nieuw gegeven hun permanente aanwezigheid in de samenleving etc. Als je het eens bent met de stelling dat religie geen relatie mag hebben met CAO, wetgeving, politiek etc. (scheiding kerk,moskee & Staat) en dat het puur in de privesfeer moet blijven, dan verbaasd het mij dat niemand de bestaande christelijke feestdagen ter discussie stelt. Om de discussie zuiver te houden en consequent te denken pleit ik voor afschaffen van alle religieuse dagen en daarvoor in de plaats een aantal nationale (gedenk)dagen in te stellen. Volgende zet: alle politieke partijen die enigszins suggereren iets met religie te maken te hebben verbieden dat in hun naam op te nemen. Dus : exit CDA, SGP, Christenunie. En dus ook nooit een moslimpartij, joodse of whatever… Met recht scheiding van kerk& Staat.
  Hopende hiermee wat tegenwicht te hebben gebracht in het voeren van een evenwichtige en geloofwaardige discussie.

 13. Anne Marie op

  Het lijkt mij ook in het voordeel van werkgevers om wat te regelen voor deze groep. In veel cao’s is al opgenomen dat medewerkers met een ander geloof de christelijk ge-ente feestdagen kunnen ruilen tegen door hen zelf gekozen dagen. Daarvoor zou je de ramadan kunnen nemen. Ieder heeft vrijheid van geloof en een beetje begrip daarvoor komt de arbeidsrelatie alleen maar ten goede lijkt me.