CNV: jongeren dupe van WW-plan VVD en PvdA

0

Vooral jongeren dreigen de dupe te worden van het plan van VVD en PvdA om te bezuinigen op de WW.

Door het voornemen uit het regeerakkoord om de opbouw van WW-rechten te beperken, moeten zij veel langer hebben gewerkt voor ze in aanmerking komen voor een uitkering. Vicevoorzitter Maurice Limmen van vakcentrale CNV heeft dat maandag gezegd.

In het regeerakkoord staat dat een werknemer in de eerste 10 jaar één maand WW-recht opbouwt per gewerkt jaar. Daarna wordt dat een halve maand per gewerkt jaar. De maximale WW-duur wordt teruggebracht van 38 naar 24 maanden. Bovendien heeft iemand straks nog maar 1 jaar recht op een WW-uitkering van 70 procent van het laatstverdiende loon. Daarna wordt dat 70 procent van het minimumloon.

Limmen heeft berekend dat iemand die op zijn 25e begint te werken in het nieuwe systeem op zijn vroegst op zijn 63e voldoende arbeidsverleden heeft opgebouwd om recht te hebben op een maximale WW-duur van 2 jaar. Op dit moment heeft iemand die werkloos wordt al recht op 3 maanden WW als hij in de 36 weken voor hij werkloos werd 26 weken heeft gewerkt.

Het nieuwe regime moet op 1 juli 2014 ingaan. De WW-rechten die een werknemer dan al heeft opgebouwd, mag hij meenemen. Maar volgens Limmen is de overgangsregeling ,,een wassen neus”, omdat ook voor deze groep geldt dat de maximale uitkeringsduur wordt teruggebracht naar 2 jaar.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.