Celstraf geëist voor uitbuiting Polen in champignonkwekerij

0

Op 12 oktober 2010 heeft het Functioneel Parket voor de rechtbank Roermond celstraffen tot 16 maanden geëist tegen een 68-jarige man en 41-jarige vrouw uit de Gelderse gemeente Buren, die worden verdacht van mensenhandel en fiscale delicten.

Zij zouden elf Poolse vrouwen hebben uitgebuit op een champignonkwekerij in Maasdriel.

Volgens de officier van justitie kochten de verdachten met hun Poolse bedrijf in Nederland te oogsten champignons op, om ze vervolgens door Poolse vrouwen te laten plukken. Door deze constructie werden geen premies volksverzekeringen, inkomstenbelasting en omzetbelasting afgedragen.

De verdachten wierven de Poolse vrouwen met advertenties in regionale Poolse dagbladen. Na aankomst in Nederland werden de werkneemsters direct naar een champignonkwekerij in Maasdriel gebracht om te gaan werken.

Uit het onderzoek door de SIOD blijkt dat de Poolse werkneemsters buitensporig lange werkweken moesten maken. Zij werden niet wekelijks of maandelijks betaald zoals hen door de verdachten was beloofd, maar kregen hoogstens een klein voorschot. Het kostte de Poolse vrouwen soms grote moeite om in hun dagelijks onderhoud te voorzien.

Werknemers liepen door de lange werkdagen en slechte werkomstandigheden een gezondheidsrisico. Ze waren onbekend met de omgeving en spraken geen Nederlands. De Poolse werkneemsters kwamen hierdoor in een economisch afhankelijke positie. Uiteindelijk leidde dit tot de werkweigering van elf Poolse werkneemsters. Zij werden vervolgens door de 47-jarige verdachte en vijf onbekend gebleven mannen met geweld opgesloten in twee busjes en naar de 68-jarige verdachte en diens vriendin gebracht. Die hadden de Poolse vrouwen in dienst. De officier van justitie eiste een gevangenisstraf van 16 maanden tegen de 68-jarige man. Hij was vermoedelijk de initiator van de fraudeconstructie en directeur van het bedrijf. Tegen zijn vriendin werd 8 maanden gevangenisstraf geëist.

De wijze waarop de verdachten de Poolse vrouwen behandelden noemde de officier van justitie “mensonterend”. De menselijke waardigheid is in het geding: “De verdachten hebben op een zeer ‘listige manier’ gebruik gemaakt van de economische afhankelijkheid van een maatschappelijk kwetsbare groep werknemers“.

Lees ook:
> Poolse fruitplukkers krijgen eigen opleiding
> Seizoenswerkers in tuinbouw uitgebuit
> Hoge boetes voor illegale arbeid aspergeteelster

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.