Cao-overleg transport afgebroken

0

Het overleg over een nieuwe cao voor het beroepsgoederenvervoer is donderdag afgebroken. Het overleg zit vast op een hele reeks onderwerpen, zo heeft Joost van Egmond van CNV Vakmensen laten weten. Hij is teleurgesteld in de houding van de werkgevers die op het standpunt blijven staan dat de loonkosten niet mogen stijgen.

Vakbonden CNV en FNV Bondgenoten willen een loonsverhoging op het niveau van de inflatie zodat de koopkracht van de leden op peil blijft. Dat vinden de werkgevers te veel. Ook de invoering van de 48-urige werkweek in maart van dit jaar levert problemen op in het cao-overleg. Nu werken chauffeurs vaak nog langer, maar dat mag straks niet meer op grond van Europese regels. Daardoor kunnen chauffeurs er in inkomen op achteruitgaan.

Bovendien moet het personeel zeggenschap hebben over de te werken uren per week, vindt bestuurder Huub van den Dungen van FNV Bondgenoten. ‘Zo zijn er chauffeurs die maximaal 48 uur per week willen werken in plaats van bijvoorbeeld de ene week meer en de andere week minder uren. De werkgevers lijken daar terughoudend over.’

De beperking van de werkweek wordt versneld ingevoerd. Met de vakbonden was oorspronkelijk volgend jaar afgesproken, maar de Europese Commissie stak daar een stokje voor. Na de cao-onderhandelingen gaan de bonden nog met de overheid om tafel om de afspraken over de 48-urige werkweek af te ronden.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.